DIGITÁLIS EGYENSÚLY

avagy hogyan éld ismét a saját életed?

 • Ha úgy érzed, nincs időd semmire,
 • miközben percenként pittyeg, csörög, rezeg az okostelefonod,
 • estére pedig már ég a szemed a kijelzők fényétől,

akkor teljesen biztos lehetsz benne, hogy

a digitális egyensúlyod felborult...

digitális egyensúly

 De miért baj ez? Baj egyáltalán?

Tegyük fel, hogy te nem internetezel sokat. És nem is nyúlsz állandóan a telefonod után.
Mondjuk, fele annyit netezel és telefonozol, mint az átlagos magyar internet-felhasználó.

Ez esetben – a Media Landscapes adatai alapján – csak napi 104,5 percet töltesz az interneten.

Alig több, mint másfél órát.
Ha ez a másfél óra egyáltalán nem hiányzik az életedből, akkor nem baj.

Ha viszont úgy érzed, hogy hiányzik, mert

 • nincs időd sportolni,
 • nincs időd a családodra,
 • nincs időd szórakozni,
 • nincs időd önmagadra,
 • nincs időd semmire,

akkor itt az alkalom, hogy visszaszerezd az időd!

A legtöbb ember ilyenkor egy pár napig jobban figyel az interneten eltöltött idejére. Akadnak, akik népszerű alkalmazásokat telepítenek az eszközeikre, hogy azok akadályozzák meg őket a felesleges internetezésben. Ők megalkusznak félmegoldásokkal, ezért soha nem törnek ki ebből az áldatlan helyzetből. 

De végiggondoltad már, mi ennek a problémának a valódi gyökere?

Az életed, a körülményeid, az internetezési szokásaid egyediek.
A felületes megoldások nem hoznak eredményt.

Ha nem szakítasz időt a saját digitális egyensúlyod kialakítására,
nem csoda, hogy a különböző ad-hoc eszközökkel nem éred el a céljaid.

És mi a végeredmény? Csak elvesztegeted az időt, és tovább tűröd, hogy

 • állandóan rohannod, kapkodnod kell
 • a telefonod és a tableted uralja az életedet
 • nem jut elég időd a családodra, önmagadra
 • a nyugodt alvás, a kikapcsolódás, a pihenés továbbra is álom maradjon

Hogyan találtam meg én a digitális egyensúly kulcsát?

Hadd meséljek kicsit magamról…

Erdélyi Boróka vagyok, végzettségem szerint villamosmérnök és közgazdász, de már jó ideje a hivatásomnak élek, időgazdálkodás és hatékonyság tanácsadó vagyok. Bonyolult módszerek, korszakalkotónak kikiáltott időmenedzsment rendszerek helyett az egyszerű, de nagyszerű megoldások híve vagyok. Célom, hogy leszámoljak a “nincs rá időm” mítoszával, és minél több embernek megmutassam, hogy igenis létezhet digitális egyensúly a mai túlpörgött világban is.

A digitális egyensúly témaköre mind szakmailag, mind magánemberként rendkívül fontos számomra. A munkám során nagyon gyakran tapasztalom, hogy az ügyfeleim idővel kapcsolatos küzdelmeiért jelentős mértékben az internet, az okostelefon, valamint a közösségi média felelősek; feleségként és anyaként pedig a magánéletemet szeretném megóvni a digitális világ mindenhová befolyó hatásaitól: a családommal töltött időt szeretném valóban családi időként megélni, és fontos célom az is, hogy példát mutassak a gyerekeimnek, hogy ők már tudatos felhasználókként léphessenek be az online világba.

Számomra sem volt mindig könnyű a határállítás. Ám időtudatos emberként mindenképp felül akartam emelkedni a modern kor fókuszromboló és időrabló hatásain; keresni kezdtem és meg is találtam azokat a módszereket és technikákat, amelyeket a saját életemre alkalmazva sikerült megvalósítanom a digitális egyensúlyt, mi több, fenn is tudom tartani mind a mai napig annak ellenére, hogy az online világ zaja nemhogy nem csökken, hanem rohamosan nő. Ezt a tudást szeretném most átadni neked.

 

A könyv elektronikus, a kép illusztráció
Részlet az elektronikus könyvből:

“Az internet nagyszerű!

Gyorsan leszögezem: szerintem az internet, az e-mail, az okostelefon, vagy éppen a Facebook szuper találmányok. Tőlem nem fogod azt hallani, hogy dobd ki az iPhone-od, és térj vissza a tárcsázós telefonhoz; azt sem fogom javasolni (legalábbis tartósan semmiképpen), hogy töröld magad minden közösségi oldalról. Az internet manapság megkerülhetetlen, és ez jó is így: elképesztően megkönnyíti ugyanis az életünket. Diákként a hosszú könyvtárazások helyett elegendő beírni a megfelelő kulcsszavakat a Google-be; a munkahelyi csapat tagjaként időigényes egyeztetések helyett néhány jól irányzott e-mail vagy chatüzenet, és halad a projekt; a baráti társaság egy Facebookcsoportban szervezi a szilveszteri bulit, s ha már az ünnepek: hová lennénk online vásárlás nélkül a karácsonyi tumultusban? És ez csak a felszín.”

A Digitális egyensúly című elektronikus könyvet 3.900 Ft-ért rendelheted meg.

Mit mondanak, akik már olvasták?

"Az első olyan könyv a témában, ami nem akarja megmondani, hogy mit csináljak és mit ne. Szabad kezet ad, de közben finoman irányít. A "reformokat" én határozhatom meg, én dönthetem el, mikor és hogyan építem be az életembe. Emiatt egyáltalán nem érzem szigorúnak vagy az életvitelemtől idegennek, mégis működik. Nagyon találó a cím - itt valóban az egyensúly megtalálása a cél."
Marczell Zsuzsi
"Sokáig azzal hitegettem magam, hogy a foglalkozásom miatt töltök annyi időt az interneten. A munka és a magánélet állandóan összefolyt, például vacsora készítés közben is ügyfeleknek válaszoltam Messengeren, a konyhában állva. Egyre inkább úgy éreztem, semmire sincs időm. Boró könyvét olvasva döbbentem rá az okokra - és találtam meg a nálam is működő megoldásokat. Pedig korábban, ha nem volt nálam a telefonom, szinte végtaghiányosnak éreztem magam."
Pajor Nikoletta
Jelen-lét Webstúdió
"Tartalmilag hihetetlenül jól átgondolt és könnyen érthető a könyv, mégis messzire vezet. Minden benne van, ami a témához tartozik, pont a megfelelő mértékű alapossággal tálalva."
"Boró tanácsai szerint legyőztem a türelmetlenségem, és kis lépésekben kezdtem átalakítani a digitális életem. Az látszik, hogy ez egy folyamat lesz, de a kezdeti eredmények biztatóak! Egyértelműen több időm lett, de a feszültségszintem is érezhetően lejjebb csúszott. Tetszett, hogy elgondolkodtató kérdések, önismereti feladatok is vannak benne, ez segített rávilágítani a háttérben meghúzódó okokra."
Kriskó D.

Őszinte vallomás az e-könyvről - mi az, amit NEM fogsz megkapni tőle

 • Nem hozza meg helyetted a döntéseket (de minden segítséget megkapsz a helyes döntésekhez).
 • Nem fog fenékbe billenteni, ha mégis a telefonodért nyúlsz, vagy a Facebook-on lógsz.
 • Nem fogja kikapcsolni a wi-fit és a mobilnetet.

Mi az, amit megkapsz az e-könyvtől?

 • Megismered az internethez és az okoseszközökhöz való viszonyodat, megtudod, mennyi idődet rabolják el.
 • Egyszerű, bárki számára betartható módszereket, hogy újra te urald az internetezési szokásaidat.
 • Ki tudod alakítani a SAJÁT szabályrendszeredet, amit be is fogsz tudni tartani.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy miért elektronikus könyvet adok a kezedbe, ha éppen a képernyőktől szeretnél eltávolodni? A válaszom egyszerű: környezetvédelmi okokból.

Ez nem egy ágyba bekuckózós, forró tea mellett izgalmas kalandokba belemélyedős könyv, hanem egy praktikus segítség a mindennapjaidra, mondhatni kézikönyv – fölösleges lenne fákat vágni ki miatta.

Fogalmad sincs, mivel megy el az időd?