Egyszerűbb gyermekkor túlélőcsomag karantén idejére (és későbbre is…)

A koronavírus mindenkit másképp érint. Minden élethelyzetnek megvannak a maga kihívásai – ki-ki a magáéval küzd, ahogy tud. Ami csodálatos, hogy a segítséggel is hasonló a helyzet: rengetegen próbálnak, próbálunk segíteni, mindenki a maga területén. Mivel sok kisgyerekes olvasóm van, szerettem volna ezen a téren is hasznos olvasnivalót adni, ám úgy gondoltam, hasznos lenne egy szakértői vélemény. Faragó Ági egy számomra nagyon szimpatikus gyereknevelési irányzattal, az Egyszerűbb gyermekkorral foglalkozik tanácsadóként, írásaival a Szimplán blogon találkozhattok. Az ő tanácsait olvashatjátok az alábbiakban.

A jelenlegi helyzetben a legtöbb család új kihívásokkal találkozik. Az összezártság, az otthoni munka, a gyerekek lefoglalása, felesleges energiáik levezetése a lakásban sokakat teljesen kimerít. Ebben a speciális helyzetben nem sokan számíthatunk arra, hogy a gyerekeink boldogan és csendben fognak legózni egész nap, amíg mi dolgozunk. Az Egyszerűbb gyermekkor című könyv és az ebben leírt módszer – amelynek gyakorlati megvalósításában segítek a hozzám forduló családoknak – azonban közelebb vihet minket ehhez az állapothoz, így téve elviselhetőbbé a mostani bezártságot. Az Egyszerűbb gyermekkor módszere most (is) abban segíthet, hogy csökkentsük a felesleges stresszhatásokat, amik gyermekeinket elérik. Ezáltal a gyerekek együttműködőbbé, önállóbbá, kiegyensúlyozottabbá válnak.

Három mondatban összefoglalva a módszer lényegét: a mai világban rengeteg felesleges stresszhatás (fizikai ingerek, kiszámíthatatlanság, túl sok program, felesleges információ) éri el a gyerekeket a hétköznapokban, ez okozza a viselkedési problémák, a túlpörgés, a kontrolláló viselkedés, de még a testvéri veszekedések jó részét is. Ezek a hatások csökkenthetők, és a gyerekek nagyon gyorsan és pozitívan reagálnak ezekre a változásokra. Legtöbbször a szülők életét is megkönnyítik ezek a lépések, egyrészt azért, mert a gyerekek nyugodtabbá válnak, másrészt mert az őket elérő stresszhatások minket is érintenek, még ha nem is ugyanolyan mértékben.

Ebben az írásban olyan ötleteket gyűjtöttem össze az Egyszerűbb gyermekkor eszköztárát alapul véve, amelyek hasznosak és megvalósíthatók lehetnek a jelenlegi, magyarországi helyzetben. Ez azt jelenti, hogy nem kívánnak a szülőktől túl nagy energiabefektetést, mégis pozitív változásokat hozhatnak a családi életünkben. Ez azt is jelenti, hogy ezek az ötletek később is hasznos “indulócsomagot” adhatnak, bármikor is fognánk neki az egyszerűsítésnek.

1. A játékok egyszerűsítése

Tudom, tudom, minden szülőnek elege van azokból az ötletekből, amelyekkel végre elüthetnék a rengeteg felszabadult otthoni idejüket… Tudom, hogy épp most egyáltalán nincs időtök rendet rakni. Mégis ezzel kezdem, mert komoly hatása van a gyerekek önálló játékára, tehát megtérül a befektetett idő és energia. Egyre inkább elismert tény, hogy a túl sok választási lehetőség megterhelő. Ez fokozottan igaz a gyerekekre, még a játékok esetében is – illetve különösen a játékok esetében, hiszen ezek nagyon fontos tárgyak az ő világukban.

A játékok egyszerűsítésére a jelenlegi helyzetben egy aránylag gyors megoldást javaslok: tegyél el szinte mindent, 5-10 darabot/készletet hagyj elöl, és nézd meg, mi történik. Ha ezt akkor csinálod, amikor a gyerekek nincsenek jelen, akkor a tapasztalatok szerint nagyon örülnek a kész, rendezett gyerekszobának és rögtön belevetik magukat a játékba. Ha jelen vannak, annak viszont nagy kiborulás lehet a vége, mivel ők még nagyon nehezen hoznak meg ilyen döntéseket (hacsak nincsenek már a kiskamasz korban – ilyenkor viszont már kifejezetten ajánlott az együtt szelektálás, kamaszkorban pedig nehogy eszünkbe jusson a cuccaikhoz nyúlni!).

Ha csak kevés játékot szelektálsz ki, azokat szinte biztos, hogy keresni fogják, ezért javaslom, hogy inkább keveset hagyj elöl. A többit ne dobd ki, csak tedd félre valahová, ahol nem férnek hozzá a gyerekek, és ha valamelyiket mégis keresik, add nekik oda – cserébe valami másért, amit betesznek a dobozba. Ami pedig elöl marad, az adjon lehetőséget a kreatív játékra. Erről a “gyorsított rendrakásról” hosszabban itt olvashatsz.

egyszerubb-gyermekkor-3

2. A szabad játék

Ha megvan a rend, már nem terheli túl a gyerekeket a túl sok választási lehetőség, akkor sokkal könnyebb nekik az elmélyült játék. Ez nem csak azért szuper, mert hagynak végre dolgozni, hanem azért is, mert a játékban is rengeteg feszültséget feloldanak. Az elmélyült játékot még tovább segíthetjük, ha nem avatkozunk bele – így lesz igazán szabad és kreatív. Persze van olyan helyzet, amikor a gyerekeknek segítségre van szükségük – sok is, ezt most biztosan tapasztaljátok. De az én véleményem az, hogy a játék alapvetően a gyerekek dolga, nem a szülőké. Minket akkor vonnak be, ha érzelmileg vagy fizikailag szükségük van a segítségünkre. Kivéve, ha ahhoz szoktak hozzá, hogy a játékban mi is részt veszünk. Ha ez nekünk teher, érdemes fokozatosan visszavenni a közös játékidőből. Ez a fajta leszoktatás persze körültekintést igényel, hogy ne érezze magát a gyermekünk magára hagyva. Ennek lépéseiről itt írtam bővebben – ha belevágtok, mindenképp olvassátok el.

A nem-beavatkozás másik módja az, hogy nem zökkentjük ki őket, amikor végre elmélyülten játszanak. Gyakoroljuk mi is a türelmet, és lehetőleg ne akkor kérdezzük meg, hogy mit kérnek ebédre, amikor nyakig ülnek a játékban (erre nekem is folyton emlékeztetni kell magam). Pár perc múlva úgyis odajönnek hozzánk, hogy lazítsuk meg a legódarabot vagy adjuk rá a babára a szűk pulóvert – addig élvezzük mi is ezeket a perceket!

És persze itt is leírom: nem vagy rossz szülő, ha nem akarod folyton szórakoztatni a gyermeked! Sokkal többet teszel érte azzal, hogy lehetőséget adsz a szabad játékra. Nem kell neki mindig valami új inger, ugyanis olyan időre is szüksége van, amikor feldolgozza az őt ért élményeket. Az sem baj, ha látod (vagy mondja), hogy unatkozik. Fel fogja magát találni, kreatívabban, mint gondolnád, ha megenegeded neki.

3. Családi szokások, rituálék

A ritmus és a rituálék az Egyszerűbb gyermekkor adu ászának számítanak, ugyanis általuk egészen kevés befektetett energiával nagy érzelmi biztonságot adhatunk a gyerekeinknek, ami megnyugtatja őket és segíti az együttműködést. A trükk az, hogy egészen apró dolgokkal, rituálékkal növeljük a kiszámíthatóságot gyermekeink életében, amit – bármilyen meglepő – nagyon fognak szeretni.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Legjobb, ha kiválasztasz egy olyan ismétlődő eseményt a napotokban, ami nagyon nehezen megy, nagyon zavar, mert sehogy sem tudod rávenni a gyerekeket. Asztalhoz ülés, kézmosás, esti fürdés, alvás – azt hiszem, szinte végtelen lehetőségek állnak előttünk… Jó, ha tudod, hogy a gyermeked ilyenkor (is) azért nem működik veled együtt, mert valami bántja, nehéz neki. Ezért egy megnyugtató, kapcsolódó rituálé csodákat tehet.

Kisebbeknél ez lehet egy közösen énekelt dal vagy mondóka (biztos sokan láttátok például Gryllus Vilmos dalát a kézmosásról, amit most nyilvánossá tett online). Nagyobbaknál egyre inkább a közös játék, mókázás kerül előtérbe, és az egyszerű szokások. Manók/ételek kisikálása a fogak közül, apa-szörny vagy csikipók üldöz a fürdőkádig, gyertyát gyújtunk az étkezéshez és a végén elfújjuk, elalvás előtt összebújunk és elmondjuk, miről szeretnénk álmodni… Szerencsére itt is végtelen a lehetőségek sora. A mókázós ötletekhez érdemes az apák tehetségét használni, ők legtöbbször nagyon jók az ilyenekben. A gyerekek pedig újra és újra kérik ugyanazt a játékot – innen is láthatjuk, mennyire jót tesznek nekik a rituálék. Bónusz, hogy mindezt a kapcsolódást akkor élhetitek át a gyerekeitekkel, amikor egyébként is együtt lennétek, tehát a szűkös időtöket jobban ki tudjátok használni arra, hogy a gyerekeket érzelmileg támogassátok.

egyszerubb-gyermekkor-2

4. A képernyőhasználat csökkentése

Tudom, tudom… azt mondtam, hogy megvalósítható ötleteket fogok írni. Belátom, hogy sok családban a képernyőhasználat az egyetlen megoldás arra, hogy egy-egy fontos megbeszélést ne zavarjon meg gyerekzsivaj vagy veszekedés. Ezért nem is mondom azt, hogy itt a legjobb pillanat a képernyőhasználatot nullára csökkenteni. Előfordulhat az is, hogy az eddig képernyőmentes gyerekek is néznek valamennyi mesét, ami miatt a szülők már most is lelkiismeret-furdalástól szenvednek. Nekik üzenem, hogy ne aggódjanak, a hét év alatti gyerekeket egy, legfeljebb két hét alatt le lehet szoktatni a képernyőzésről olyan szinten, hogy el is felejtik az egészet.

Azért van néhány ötlet, amit képernyőzés helyett megpróbálhatunk bevetni. Az első persze az elmélyült játék, amit a fenti lépések segíteni fognak. A második a másik szülő bevetése, ha be tudjátok így osztani az időtöket. A harmadik a mesehallgatás. Úgy veszem észre (most mi is teszteljük), hogy hasonló hatásokkal bír, mint a képernyőzés, de legalább kevesebb felesleges ingert jelent, hiszen a mesenézés esetében még rengeteg kép is eléri őket. De azt be kell látni, hogy egy gyereknek passzívan ülni, nem a játékkal foglalkozni és olyan szöveget hallgatni, amibe nem tud belekérdezni, hosszú távon ugyanúgy feszültséget halmoz fel, mint a mesenézés.

Ha mindenképp mesét kell néznetek, válasszatok lassút (vagy felolvasott könyveket), ugyanis még egy 12 éves gyereknek is legalább 4 másodperc kell, mire felfog egy képet. Ha ennél gyorsabban váltakoznak a képek, nem fogja felfogni, és megint csak nő benne a stressz. Ebből is születik a sokak számára jól ismert mesenézés utáni hiszti. Mindezt annak érdekében javaslom, hogy csökkentsük a gyerekek stressz-szintjét, kevesebb legyen a veszekedés, kiborulás.

5. Információ

Ez talán mostanra egyértelmű, ezért is hagytam a végére, de nagyon fontos alap ahhoz, hogy a gyermeked nyugodtabb legyen: ne tedd ki felesleges információnak, főleg ne olyannak, ami szorongást okoz! Ne hallja a tévében, rádióban a híreket, lehetőleg még a kormány által fizetett hirdetéseket sem a Youtube-on! Ahányszor ezeket a híreket halljuk, az idegrendszerünk reagál rá, felnőttnek, gyereknek egyaránt, még ha ugyanazt is mondják be óránként. A szomszéd nénivel és a nagyszülőkkel se a gyerekek füle hallatára beszéljetek ezekről a felnőtt témákról, ha lehet.

A gyermeketek tőletek tudjon a koronavírusról, és annyit magyarázzatok el róla neki, amennyi érdekli. A gyerekek nagyon ügyesen vezetnek minket ebben. Mindig csak a kérdéseikre válaszoljatok nagyon egyszerűen, és ha nem akarnak többet tudni, nem kérdeznek többet. Tudom, hogy jót akartok, amikor részletesen elmagyarázzátok nekik, mi ez a vírus, de inkább álljatok meg minden fél mondatnál és figyeljétek meg, szükségük van-e még több információra. Ugyanezen ok miatt én csínján bánnék minden oktatóvideóval, mesével és dallal is, ami a koronavírussal kapcsolatban született.

Nem árt a saját információterhelésetekre és lelkiállapototokra is gondolni, hiszen a gyerekek elsősorban a ti érzelmeitekből táplálkoznak. Ha bennetek feszültség van, bennük is lesz. És persze kiben ne lenne ebben a helyzetben…? Érdemes ezt napi sokszori hírolvasással megfejelni, vagy ugyanazt az időt ki tudod használni valamire, ami feltölt?

egyszerubb-gyermekkor-4

+1 Amíg nem tilos, kiránduljatok (mindentől és mindenkitől messze)!

Bár sokan azt mondják, inkább nem mennek sehova, én továbbra is azt vallom, hogy a természetben tett kirándulás olyan gyógyító a gyerekek testének és lelkének, hogy ezt csak az utolsók között engedném el. Hihetetlen módon oldja a feszültséget bennük pár óra fára mászás és kavicsozás. “Békeidőben” is azt ajánlom, hogy mindentől távol legyetek ilyenkor, csak a természet vegyen körül, alig találkozzatok másokkal a kiránduláson, különben megint csak az ingerek szaporodnak a gyerekek körül. Nem is muszáj “menni”, elég, ha kiterítetek egy pikniktakarót egy tisztáson vagy vízparton, és ott elbogarásznak (vagy elrohangásznak, vérmérséklettől függően). Persze ezt akkor tudjátok megtenni, ha nagyon közel laktok az erdőszélhez/vízparthoz, vagy ha van autótok. De ha megvan ez a lehetőségetek, éljetek vele, megéri!

Bármilyen lépést is tesztek meg a családi életetek egyszerűsítésére, az nemcsak most fog Titeket segíteni, hanem a jövőben, a szigorítások lazítása után is. Ezek az ötletek mind azt támogatják, hogy a gyermekeitek kiegyensúlyozottabbak legyenek, de “mellékhatásként” nektek, szülőknek is segítenek megőrizni a nyugalmatokat.

Ha szeretnétek mélyebben is megismerkedni az Egyszerűbb gyermekkorral, csatlakozzatok az Egyszerűbb gyermekkor online szülőcsoporthoz, amely 2020 áprilisától havidíjas közösségként működik tovább. Szeretettel várlak Titeket!

Képek forrása: 1, 2, 3, 4.

Fogalmad sincs, mivel megy el az időd?

Leave a Reply