9 szuper ajándékötlet, ha kacatmentes karácsonyt tervezel

Amikor a karácsonyi vakációban végre leülünk megnézni az Igazából szerelmet, mindig hatalmába kerít a nosztalgia, méghozzá egyből a film kezdetén, amikor megtudjuk, hogy a film szerint épp hat héttel vagyunk karácsony előtt. Talán a karácsonynál is jobban szeretem az adventi időszakot, és bizony szívesen visszaforgatnám az idő kerekét hat héttel korábbanra.

Mi szeretünk nyugodtan készülődni, s ebben az is közrejátszik, hogy az ajándékozást igyekszünk kordában tartani. Mostanában egyre fontosabb lett számunkra az is, hogy a tárgyi ajándékokat minimalizáljuk; a gyerekeknek természetesen kerül játék és könyv is a fa alá, de a felnőttek esetében általában valami mást találunk ki. Az élmény is nagyszerű ajándék, ám én most olyan ötleteket hoztam, amelyek hozzátesznek a megajándékozott életéhez (a “hasznos” szót inkább kerülném, nehogy porszívóra gondoljatok).

A cikk a tavalyi ajándékajánlóm aktualizált, kibővített verziója. A cikk nem szponzorált. Az összes szolgáltatásért fizettem, kivéve természetesen a saját termékeimet.

Ajándékozz időt!

Időgazdálkodás és hatékonyság tanácsadóként nagyon gyakran tapasztalom, hogy már-már luxusként tekintünk a szabadidőre, az én-időre, a szeretteinkkel eltöltött időre. Az idő tehát igazi luxusajándék, méghozzá kacatmentes formában! Többféle “időajándékkal” készültem az idén is. Hogy könnyebb legyen választani, összeállítottam egy karácsonyi oldalt, ahol össze tudod hasonlítani a különböző szolgáltatásaimat, s így könnyebben dönthetsz arról, melyik lesz az ideális ajándék az időhiányban szenvedő szeretteidnek – netán saját magadnak.

A legnagyobb újdonság Az én rendszerem c. online tréningem, amely a nagy sikerű Kézben tartom az életem tréning folytatása, de önállóan is tökéletesen megállja a helyét, valamint az Időgazdálkodási Elsősegély Csomag, ami egy idő és pénz tekintetében is egy takarékos, de kompakt megoldás.

kacatmentes-karacsony-2

Ajándékozd a mozgás örömét!

A Gyerünk, anyukám weboldalt valószínűleg senkinek nem kell bemutatni – az online otthoni mozgást kínáló szolgáltatás ugyanis az elmúlt években hihetetlen népszerűségre tett szert. Nem csoda: lelkesebbnél lelkesebb edzők (többségében maguk is édesanyák) és változatosabbnál változatosabb mozgásformák közül választhatunk, méghozzá úgy, hogy az otthonunkból nem kell kimozdulnunk (és előzőleg a teljes logisztikát átgondolnunk, majd a drága szabadidőnk egy részét elutazgatnunk).

Nagyra becsülöm, hogy folyamatosan megújul a kínálat: én januárban a szétnyílt hasizom regeneráló programjukra fogok benevezni, mert még mindig nem sikerült rendeznem soraimat ezügyben, de nemrégiben indult el a gyerekeknek szóló programjuk is, az Óperenciás gyerektorna – nagyobbacska gyerekeknek ideális kacatmentes ajándék (kisebbek is végezhetik, csak nekik nehezebb elmagyarázni, hogy miért nincs konkrét ajándék a fa alatt). Kismama barátnőnek, nővérnek/húgnak pedig igazán figyelmes ajándék lehet a kismama tornaprogram.

Ajándék a kiegyensúlyozott kapcsolatokért

Az Értsünk szót tulajdonosával, Erikával a munkám kapcsán ismerkedtem össze. Bár éppen nem kerestem megoldást semmilyen kapcsolati problémára, Erika személyisége felkeltette az érdeklődésemet, és megnéztem a honlapot. Már aznap este a kosaramban landoltak a Párkapcsolati kártyák. A három pakli kérdéseket és beszédtémákat kínál pároknak, három különböző témakörben (nyíltság, bizalom, intimitás). Mi a férjemmel (különösen a lehetőségeinkhez képest) sokat beszélgetünk, nagyon jól ismerjük egymást, mégis első este sikerült belenyúlnunk egy olyan témába, amiről aztán két estét végigbeszélgettünk.

Ezen felbátorodva – s mivel időközben szükségem is lett némi segítségre az utóbbi időben kissé hepciássá váló kisfiam kapcsán -, beneveztem a Büntetés nélküli gyermeknevelés c. online tanfolyamra is, amely szintén nem okozott csalódást: rengeteg hasznos (és ténylegesen használható!) gondolatot jegyeztem le, s hatalmas segítséget jelentett az is, hogy az egyes modulok végén nekem is el kellett gondolkodnom irányított kérdések segítségével. Ha szívesen ajándékoznál olyasmit, amely segít az érzelmi intelligencia fejlesztésében, a családi vagy párkapcsolatok kiegyensúlyozottabbá tételében, az Értsünk szót weboldalán veheted fel Erikáékkal a kapcsolatot ajándékkártya ügyben.

Ajándék az egyszerűbb gyermekkorért

Bár mindig is az egyszerűség vonzott az élet minden területén, a gyerekeim érkezésével lett igazán kifejezett az életemben az egyszerűbb élet iránti törekvés. Ösztönösen megéreztem, hogy a mai zajos, ingerekkel teli világban az egyszerűbb gyermekkor lesz a mi utunk. A kezdetektől törekedtünk a férjemmel arra, hogy környezetükben, játékaikban, programjaikban, napirendjükben az egyszerűség és a kiszámíthatóság domináljon, és az elmúlt hét évben számtalanszor igazolódott be, hogy jó utat választottunk. Ha kisgyerekes szülőknek vadászol ajándékot, keresd fel Faragó Ági  egyszerűbb gyermekkor tanácsadót. Ági workshopokat tart, szülőcsoportokat vezet, és egyéni tanácsadásra is lehet jelentkezni hozzá. Ha pedig csak olvasgatni szeretnél a témában, akkor a blogján rengeteg érdekes cikket találsz.

kacatmentes-karacsony-3

Ajándék az egészséges és szép bőrért

Meséltem már nektek korábban arról, hogy számomra milyen fontos a bőrápolás. Sok éven át szenvedtem a rettentően érzékeny bőröm miatt, és az, hogy mára nemcsak egészséges, hanem szép is lett a bőröm, nem kis mértékben Tajti Ildinek köszönhető. Ildi karrierje bloggerként indult: először a cikkeivel vált ismertté, később saját kozmetikai márkát alapított, és több könyvet is kiadott. A kozmetikumait és a könyveit is jó szívvel ajánlom, de ha szépség témában keresgélsz a fa alá, fontold meg a konzultációt!

Ildinél kompetensebb embert bőrápolás témában nem ismerek; mindent (tényleg mindent) tud az összetevőkről, és márkafüggetlen szakértő, ami nagyon fontos! Sosem ajánl érdekből terméket, mi több, igyekszik úgy összeállítani a bőrápolási rutinodat, hogy nemcsak a saját bőrödhöz, hanem a pénztárcádhoz is igazodjon. Ildi konzultációjával örömet szerezhetsz mindenkinek, akinek fontos az egészséges bőr – legyen az egy problémás bőrű tizenéves, netán a bőre fiatalságát megőrizni kívánó anyuka vagy nagymama.

Ajándékozz emlékeket!

Séllei Lilla fotográfus már régóta kiérdemelte nálunk az “udvari fotós” címet, hiszen a kislányunk babakori fotóitól kezdve jónéhány családi ünnepen át az egyszerű mindennapokig rengeteg fotót lőtt a családunkról. Már korábban is boldogan ajánlottam volna, hiszen tényleg nagyon jó szemű fotós, ám Lilla csak nemrégiben indította el a profi fotós bizniszét (a meglévő nagyon vagány anyutáskái mellé). Mi családilag utáljuk a fotózásokat, a lányom tiltakozóan kitartott tenyeréről több kép van, mint az arcocskájáról, a fiamnak pedig konkrétan Chandler-arca van, ha fotózzák, Lillának mégis sikerül csodás képeket készítenie rólunk. Nagyon-nagyon ajánlom!

Ajándékozz színeket és stílust!

Mint tudjátok – hiszen rengeteget írtam már róla – , sallangoktól és fölösleges daraboktól mentes kapszula ruhatáram van. Ez a viszonylag kis darabszámú gardrób borzasztóan megkönnyíti a mindennapjaimat, így jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki nem akar órákat tölteni a ruhásszekrény előtt reggelente. A titok azonban nem a ruhák darabszámában rejlik, hanem a kombinálhatóságban: egy jól összerakott gardróbra igaz ugyanis, hogy minden mindennel passzol, nemcsak színben, hanem stílusban is.

Számomra annak idején hatalmas segítséget jelentett az, hogy egy színtanácsadás keretében megismertem azokat az árnyalatokat, amelyek a leginkább működnek a saját színeimmel: kiemelik a tekintetemet, üdévé varázsolják az arcszínemet. Ha színtanácsadást ajándékoznál, Mengyán Esztert ajánlom. Eszter a fenntartható divat talán legismertebb magyar szószólója (a blogját itt találod), így nemcsak azért érdemes hozzá menni, mert kiváló szín- és stílusérzékkel van megáldva, hanem mert biztos lehetsz benne, hogy nem további vásárlásra fog buzdítani, hanem segít abban, hogy a meglévő ruhatáradat minél jobban kihasználhasd.

kacatmentes-mezi

Ajándék a tisztább, élhetőbb bolygóért

Felelős édesanyaként az egyik központi problémám a környezetvédelem. Nem túl biztatóak a bolygónk kilátásai, ám csüggedni nem szabad: nagyon sok múlik rajtunk, “egyszerű” embereken is. Annak ellenére, hogy már évek óta környezettudatosan élünk, felcsillant a szemem, amikor megláttam, hogy hulladékcsökkentés témában végre egy magyar könyv is megjelent. Bea Johnson munkásságát jól ismerem, de az életvezetési témákban (s ide értem egyébként a magam témáit is) az a tapasztalatom, hogy nem lehet egy az egyben átvinni az amerikai ötleteket és tanácsokat a hazai viszonyokra.

Tóth Andi Dobd ki a szemetest c. könyve annak ellenére került be a válogatásomba, hogy nem “kacatmentes”, ugyanis egyelőre csak nyomtatott formátumban érhető el. Én mégis megvettem, és nem bántam meg. A könyv fő erőssége, hogy nemcsak területek szerint vannak csoportosítva az ötletek, hanem hulladékcsökkentési tapasztalatok mentén is: a könyv elején a kezdők találhatnak útmutatást, de a haladó “zero wasterek” is bőven inspirálódhatnak a későbbi fejezetekben. A könyvet itt vásárolhatod meg.

Ajándék a félelem leküzdéséért

Ez egy olyan ajándékötlet, amit még nem próbáltam, de nagyon vágyom rá. Vagyis inkább félve vágyom rá. Talán még nem került szóba, de rettegek a repüléstől, emiatt nem is utazom sehová, ahová nem jutok el vonattal vagy autóval. Hozzáteszem, ha nem lennék repülésfóbiás, akkor sem belőlem élne meg a fapados biznisz, mivel borzasztóan zavar a repülés környezetszennyező vetülete. Ugyanakkor vannak olyan tájai a világnak, amelyeket mindenképp szeretnék egyszer látni, ahová szinte lehetetlen repülést megúszva eljutni… Ezért csillant fel a szemem, amikor megláttam a Repüljön félelem nélkül tréninget, amely keretében egy pilóta és egy coach segítségével küzdhetünk meg a repülésfóbiánkkal. Egyelőre még gyűjtöm a bátorságot és a pénzt rá, de előbb-utóbb benevezek, mert igenis látnom kell még néhány szegletét a világnak!

Képek forrása: 1, 2, 3.

Fogalmad sincs, mivel megy el az időd?

9 szuper ajándékötlet, ha kacatmentes karácsonyt tervezel” bejegyzéshez ozzászólás

Leave a Reply