5 dolog, amiért + 5 dolog, amit újravásárolok

Az “újravásárlás” szó első körben nem a legszimpatikusabb kifejezés. A vásárlás már önmagában is szitokszó mostanában. Ezzel egyébként minimalista beállítottságomnál fogva valamelyest tudok is azonosulni, amennyiben értelmetlen, fölösleges, felhalmozó vásárlásról van szó. Ám olyan társadalomban élünk, amiben vásárolni kell – nem azért, mert agymosott konzumidióták vagyunk, hanem mert ez a társadalmi munkamegosztás. Te sütsz, én megveszem; én varrok, te megveszed. Vásárolni tehát kell, csak nem mindegy, hogy mit, mennyit és miért.

Tudatos vásárlóként megvannak a magam módszerei, ezek egy része egészen izgalmas is tud lenni (pl. minimalista ruhatár), de az újravásárlás nem tartozik ezek közé. Újravásárolni valóban nem a világ legizgalmasabb dolga, de ez szerintem egyáltalán nem baj! Sokkal értékesebb (és tisztább!) lenne a világunk, ha az örömöket és izgalmakat nem a megvásárolható javakban keresnénk. De most nem moralizálni szeretnék, inkább elmesélem, szerintem miért segít a tudatos vásárlásban az, ha újravásárolunk – azaz a bevált termékeket választjuk újra és újra.

1. Kevesebb döntési helyzet

Úgy rémlik, már többször említettem, hogy utálok vásárolni. Borzalmasan frusztrálnak a hipermarketek, a bevásárlóközpontok, de a városkánk pici üzleteiben is hamar elfogy a türelmem. A netes vásárlás csak egy fokkal jobb: igaz, hogy nincs tömeg, és nincsenek ügyes marketingkezek által ide-oda elrejtett áruk, de a kínálat, és az ezzel járó állandó döntési kényszer számomra nyomasztó. Azzal, hogy újravásárolok, megkímélem magam az állandó keresgéléstől, mérlegeléstől, döntéstől – és az ezekkel járó stressztől. Egyszerűen csak pótolom az adott terméket – megveszem ugyanazt ugyanonnan. Az újravásárlás egy kiváló mód arra, hogy minimalizáld a napi döntéseid számát, és ezzel mérsékeld a döntési fáradtságot.

ujravasarlas-3

2. Kevesebb túlgondolkodás

Tudatos vásárlóként először gondolkodom, aztán vásárolok. Számomra fontos az, hogy miből és milyen körülmények között készülnek az élelmiszereim, a kozmetikumaim vagy a ruháim, vagy hogy milyen vásárlói vélemények vannak egy-egy drágább használati cikkről. Ma már minden terméknek utána lehet járni az interneten – ami szuper, ám könnyen túlzásba lehet esni. Aki hajlamos túlgondolkodni, túlelemezni dolgokat (jelen!), annak megváltás az újravásárlás: egyszer kell jól utánajárni a kérdésnek, s ha megvan a minden szempontból megfelelő termék, akkor hátra lehet dőlni. Hacsak nem változtatnak rajta… De ez már egy másik történet.

3. Kevesebb kísértés

A fogyasztói társadalom egyik mozgatórugója az, hogy mindig van újabb, szebb és jobb. Mindig és mindenből. Van még krémesebb joghurt, még bióbb pamut, még feketébb szempillaspirál. A sok “még” pedig újabb és újabb vágyakat szül, hiszen ki ne akarna még egészségesebben étkezni, még szebb lenni – még több mindent vásárolni? Az újravásárlással ennek az őrületnek is megálljt lehet parancsolni. Megvan a bevált tusfürdőm? Jöhetnek a mindenféle varázslattal telenyomott, cuki pandás trendkiadások, engem nem érdekel.

Pareto Lánya konzultáció

4. Kevesebb csalódás

A kevesebb kísértésnek köszönhetően kevesebb csalódás is ér. Nem járok pórul a divatos mosószerrel, nem marja szét a bőrömet a legújabb agyonreklámozott csupa alkohol testápoló. Lehet, hogy unalmasnak tűnik mindig ugyanazt a fogkrémet használni, de ha egyszer szeretem, minek cserélném le? Engem egyébként megnyugtat ebben a folyton változó világban az, hogy a megszokott tárgyaim vesznek körül. Ez is csökkenti a vizuális ingerekkel járó stresszt.

5. Kevesebb pénz

Mert bizony ha vásárlás, akkor az sem elhanyagolható szempont, hogy mennyi pénzbe kerül nekem ez az egész. Én azt tapasztaltam, hogy az újravásárlás nálunk a spórolás egyik módja. Ki tudom használni például az akciókat: ha a bevált termék éppen kedvezményes, akkor veszek belőle utánpótlást; megvehetem a nagyobb kiszerelést, vagy gyerekruha esetén előregondolkodva a következő méretet. És ami legalább ilyen fontos: nincsenek kidobott termékek. Borzasztóan tud bosszantani az, ha nem tudok elhasználni valamit – a pénzkidobáson túl a környezet fölösleges terhelése is bánt. Az újravásárlással ennek az esélyét is minimálisra csökkentem.

Az újravásárlással végső soron tehát időt, energiát és pénzt spórolok meg, miközben elégedett vagyok a vásárolt termékekkel, sőt, örömmel használom őket. Számomra ez is fontos. És hogy mégis miket szoktam újravásárolni? Íme!

1. Élelmiszerek

Ez a kategória szerintem a legtöbb emberre jellemző: mindenkinek megvan a bevált joghurtja, szalámija, kenyere – sőt, közel állandó bevásárlólistája. Ez nálunk sincs másképp, sőt, kicsi gyerekeinknek köszönhetően némileg kényszerítve is vagyunk az újravásárlásra. Megvan a kedvenc alma, a kedvenc keksz, a kedvenc tészta. Ételek tekintetében idővel szeretnénk őket kísérletezésre ösztönözni, ám amíg napi harc van a gyümölcsfogyasztás körül, örülök, ha újra tudom vásárolni azt az almát, amiről tudom, hogy könyörgések nélkül megeszik.

2. Kozmetikumok

Talán ebben a kategóriában érzem leginkább az újravásárlás pozitív hatásait. Jelenleg a fürdőszobánk 90%-ban olyan termékekből áll, amelyeket már legalább három alkalommal újravettünk. Érzékeny bőrű családként komoly kérdés nálunk a kozmetikumvásárlás, csakis INCI (összetevőlista) alapján veszünk bármit, így ha valami átcsúszik előbb az elvi, majd a gyakorlati szűrőn is (azaz nemcsak nem bánt, de még szeretjük is használni), akkor ragaszkodunk hozzá. (A tudatos szépségápolásról itt írtam bővebben.)

ujravasarlas-2

3. Ruhák

Gondolok itt elsősorban az alapvető ruhadarabokra – fehérneműre, zoknira, egyszerű pólókra. A kisfiam például a kezdetektől ugyanazt a típusú és márkájú alsónadrágot hordja. Veszek neki az aktuális méretéből három csomaggal, és a téma ki van pipálva. Nincs újabb és újabb utánajárás, szeretem-nemszeretem, mi több, akció keretében előre tudok vásárolni, mert a méretezés konzisztens, egyazon márkáról lévén szó. Az is gyakran előfordul, hogy egy-egy bevált ruhadarabot megveszek más színben is – ha egyszer jónak bizonyult, miért kísérletezzek tovább? Ez a hozzáállás még egy dologra jó: könnyen mérhető egy-egy márka minőségromlása sajnos… Rendszeresen vásároltunk egy adott üzletlánc zoknijaiból – míg ezelőtt pár évvel 2-3 évig bírták, az utóbbi időben pár hónap alatt javíthatatlanná kopnak.

4. Könyvek

Ez egy kicsit talán kakukktojás, hiszen nem fogyócikkről van szó. Jelen esetben az újravásárlás azt jelenti, hogy olyan könyveket szerzünk be, amelyeket korábban kikölcsönönztünk a könyvtárból, és annyira megszerettük, hogy a polcunkon a helye. A következetes többes számnak az az oka, hogy elsősorban gyerekkönyvekkel történik meg ez a forgatókönyv. Mi több: gyerekkönyveket találomra nem is vásárolunk. A gyerekeknek tűpontos ízlése van, így aztán elég drága mulatság lenne kemény pénzekért vásárolt könyvekkel kísérletezni. És nemcsak a mi gyerekeinkről van szó! A baráti társaságunkban levő gyerekeknek is általában könyvet viszünk ajándékba, méghozzá – hacsak nincs konkrét kívánság – a mi kedvenceinkből választunk egy korának megfelelő könyvet. Általában beválik ez a taktika. Ami viszont nem működik, legalábbis nem mindig: a saját gyerekkori kedvenceim újravásárlása. Míg Boribon vagy a Bóbita örökzöldnek bizonyult, ugyanez nem mondható el például a Nemtudomkáról, a Csipikéről vagy a Brumiról – nem jön be a gyerekeknek, és őszintén szólva felnőtt fejjel már nekem sem.

5. Márkák

Ennél jobb megfogalmazást nem találtam, ugyanis itt nem konkrét tárgyakról van szó, hanem bevált márkákról, méghozzá a drágább tételek esetében. Ha egyszer megbízhatónak bizonyult például egy bizonyos típusú hűtőszekrény, akkor legközelebb is attól a márkától fogunk választani. Sajnos ma már semmire nincs garancia (de szó szerint… aktuális döbbenetem a mosogatógép, amire 2 év gyártói garancia van márkától függetlenül!), és tudjuk, hogy a mai gépek fabatkát sem érnek, de talán még ezzel a megközelítéssel jutunk a legtovább a minőségi szempontok tekintetében.

Képek forrása: 1, 2, 3.

Fogalmad sincs, mivel megy el az időd?

5 dolog, amiért + 5 dolog, amit újravásárolok” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ezt így könnyű csinálni, ha nem szeretsz vásárolni. Van, aki imád nézelődni és rákattan minden újdonságra és csak halmoz meg halmoz és megbuggyan meg sosem veszi fel, amiket megvett.
    Nekem is van bevált ruhaboltom, kozmetikai márkáim, ruhamárkám, élelmiszert nagy tételben vásárolunk többnyire bevásárlócetli alapján, csak a romlandót naponta, így kevesebb a kísértés. Kb. 20 éve használom én is ugyanazt a fogkrémmárkát, na így könnyű. És mennyire költséghatékony, nincs elfecsérelt idő és kísérletezésre kidobott pénz. Eléggé utálok én is vásárolni, főleg a sorbanállást meg a tömeget utálom, az idő is elmegy, órák, főleg ha az ember ismerőssel találkozik a boltban.

    • Igen, néha magam sem tudom eldönteni, hogy az elfecsérelt idő, pénz, energia vagy az adott termékhez kapcsolódó környezeti hatások azok, amelyek a legjobban zavarnak. A tudatos, és egyre tudatosabb vásárlással azért minden paraméteren sikerül javítani – apró, de annál fontosabb lépések.

  2. Nagyon tetszett a cikked 🙂 Tudattalanul már régóta magam is ezt csinálom, pedig régen imádtam a boltokat járni. 2 szekrény táskával, minden táskához másik cipő… Meg a ruhák. Munka után hazafelé, amolyan levezetésként 😀 De ez még a gyerek előtt volt. Furcsa módon azóta nem annyira rajongom a boltokat. A ruha még hagyján, de egy élelmiszerbolt gyerekkel… maga a rémálom. Minden, ami nagyon ártalmas, az ő szemmagasságukban van kihelyezve, élénk színekkel, hogy nehogy elkerülje a figyelmüket. Pedig nem vagyok egy bigott egészséges-táplálkozás hívő, de egy bevásárlás alatt 250-szer nemet mondani a gyereknek…

    • A 250-szeres nemet mondásról egy barátnőm jutott eszembe, aki elejét akarta venni ennek, és megígérte a 2 éves lányának, hogy egy dolgot választhat az élelmiszerboltból. Az eszes tündérke meg is találta a gigapack, fél kilós gumicukor-csomagot 😉

Leave a Reply