Dolgozószobát mindenkinek! – Miért? Hogyan?

Bár úri huncutságnak tűnhet, a megfelelő dolgozósarok rengeteget lendíthet a hatékonyságodon és a mindennapi hangulatodon. Az otthoni munkahely megteremtése felé vezető úton nyilván nem ez az első és legfontosabb lépés, de kedvcsinálóként érdemes már előre elgondolkodnod, hol is fogod a napi munkádat végezni. Az Otthonról Dolgozni Anyaként sorozat bevezető részét itt olvashatod, ma pedig lépjünk be a dolgozószobák és íróasztalok világába!

Míg csak böngészésre, számlák befizetésére, néhány személyes e-mail megírására használtad a számítógépedet, teljesen rendben volt, hogy íróasztal helyett a kanapé sarkába kuporodva “dolgoztál”, ám abban a pillanatban, ahogy eldöntöd, komoly munkába kezdesz, ideje elgondolkodnod az otthoni dolgozósarok kialakításán. Mielőtt továbblapoznál azzal a felkiáltással, hogy a dolgozószoba manapság luxus, hallgasd meg az érveimet!

7 érv az otthoni munkahely kialakítása mellett

1. Egy helyen vannak a munkához szükséges eszközök. Ha kézműves munkát végzel, nem is kell magyaráznom, miért fontos egy jól kialakított (mini)műhely, ám irodai dolgozóként is hasznos, ha nem a lakás nyolc pontjáról kell reggelente összehalásznod a szükséges eszközöket. A laptopok világában hajlamosak vagyunk könnyedén túllépni a munkaeszköz kérdéskörén, hiszen mi másra is lenne szükségünk a gépünkön kívül? Töltőre. Telefonra. Annak a töltőjére. Fülhallgatóra. Innivalóra. Tollra. Határidőnaplóra. Noteszre. Korábbi jegyzetekre. Egy-két szakkönyvre. A sor folytatható egyéni ízlés szerint… A jól felszerelt dolgozósarok abban is segít, hogy nem kell az elmélyült munka közepette felugrálnod egy-egy hiányzó eszközért, ezzel kizökkentve magad a gondolatmenetből.

2. Motiválólag hat. Gyönyörű képeket lehet találni a Pinteresten szebbnél szebb dolgozószobákról, amitől az ember azonnal kedvet kap a munkához. Érdemes kicsit böngészni közöttük: mi az, ami számodra is pezsdítőleg hat? Legyen az egy motivációs idézet, egy cserepes növény vagy egy energiát adót szín, használd ki az erejét! Ha lehetőséged van ki- vagy átalakítani egy komolyabb dolgozószobát, adj bele mindent: hozz létre egy olyan közeget, amelybe örömmel lépsz be, ami csak rólad és a munkádról szól. De ha csak egy kis dolgozósarokra van lehetőséged, akkor is hívogatóvá varázsolhatod néhány jól megválasztott kiegészítővel. Elképesztően sokat tud adni a napi munkához a szép és funkcionális környezet.

Pareto Lánya konzultáció

3. Ergonómia! S ha már a funkcionalitásnál tartunk, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy órákat görnyedve egy munkára nem alkalmas széken vagy fotelben komoly derék- és hátfájdalmakra tehetünk szert. A rossz megvilágítás fejfájáshoz és szemproblémákhoz vezet, ráadásul fárasztó. Szerencsés, ha legalább a szék, amelyben ülünk, munkára lett tervezve, s a hozzá tartozó asztal a megfelelő magasságban van ahhoz, hogy a testtartásunk megfelelő legyen. (Ülhetünk bármilyen katonásan, a laptop az ölben sosem lesz ergonomikus.)

4. Biztonság! Méghozzá több értelemben. Egy megfelelően kialakított dolgozósarok mellett nem fordulhat elő, hogy 1) a gyereked reggeli kakaója beleborul a laptopodba, mert az irodád épp az ebédlőasztalon működik 2) a szenzitív adatokat tartalmazó iratok papírrepülő formában hömpölyögnek veled szembe az utcán 3) a félig elkészített mintadarabot a kukából halászod ki, mert valamelyik családtagod azt hitte, hogy csak egy félresikerült próbálkozás. A munkahelyed a munkahelyed akkor is, ha történetesen a lakáson belül található – legyen tabu a család többi tagja számára mindenféle illetéktelen behatolás.

5. Segít a nyugodt munkakörülmények megtartásában. Ha van egy fizikailag is körbeírható hely, ahol az otthoni munkádat folytatod, a családodnak, s különösen a kicsiknek sokkal könnyebb lesz elmagyaráznod, mikor számítasz a közreműködésükre abban, hogy nyugodtan dolgozhass. Amikor a kanapén laptopozol, a családtagjaid nem feltétlenül látják rajtad, hogy egy fontos anyagot írsz éppen (azaz hagyjanak békén), vagy a nyaralási fotókat válogatod (azaz kapható vagy egy társasjátékozásra). Ezzel szemben az, ha “bemész” dolgozni (leültél az íróasztalhoz vagy bementél a dolgozószobába), egyértelmű “ne zavarj” jelzés a család számára.

6. Munka üzemmód bekapcsolása. Mindennek megvan a maga helye – s ezt nálunk csak a tudatalattink tudja jobban. Hiába akarsz komoly munkába kezdeni a kanapén, ha ez a sarok általában a közös kuckózások, délutáni szundikálások, baráti beszélgetések színhelye. Ahogy korábban a “rendes” munkahelyedre belépve automatikusan átállt az agyad a dolgozói létre, úgy kicsiben is megtörténik mindez, amint leülsz otthon a kis dolgozósarkadba.

7. Munka üzemmód kikapcsolása. Bizony, ezt sem szabad elfelejteni! Az otthonról végzett munka akkor lesz hosszútávon is tartható, ha 1) rá tudjuk venni magunkat a munkára és 2) abba is tudjuk hagyni – különben rövid idő alatt kiégünk. Ha te is az a típus vagy, akinek nehezére esik kiszakadni a munkából, akkor ebből a szempontból is segítségedre lesz a dolgozószoba/sarok. Könnyebb lesz leállítani a munkával kapcsolatos gondolataidat, ha fizikailag eltávolodsz a munkavégzés helyszínétől – azaz felállsz az asztaltól vagy átmész a másik szobába. Dolgozósarok híján az egész lakás a munkahelyeddé válik, ami nem szerencsés sem a munka, sem a pihenés szempontjából.

Jöhetnek a kifogások!

A fenti érvek mind a munka és a magánélet közötti egyensúlyt szolgálják, ami leírhatatlanul fontos eleme a sikeres otthoni munkának. Igen, de… Nincs rá helyem. Nincs rá keretem. Nincs rá igényem. Az utóbbira gyorsan tudok válaszolni: de van, legfeljebb még nem érzed 😃 A ráfordítható anyagiak tekintetében is csak biztatni tudlak: minimális befektetéssel is el lehet indulni (sőt, meg is lehet állni). Nem kell dizájner irodabútorokba beruházni, bőven elég, ha van egy (jó) asztal és egy (jó) szék. Nézz szét a lakásban, a pincében/padláson, vagy a következő garázsvásáron. (Inspirációnak íme Lilla barátnőm varrósarka, ami minimál költségvetésből készült el. A blogján még számtalan jó pénztárcakímélő lakberendezési ötletet találhattok.)

A legkritikusabb tényező a hely, ezen a legnehezebb változtatni. Ideális esetben van egy külön helyiség a lakásban, amit kinevezhetsz dolgozószobának – ám ez sajnos a legtöbbünknek nem adatik meg (vagy megadatik, és aztán születik egy újabb gyerek…). A jó hír azonban az, hogy egy dolgozósarokhoz – hacsak nem esztergagépeket üzemeltetsz – igazán nem kell sok hely. Ha van egy szabad faldarabod, egy üres beugród vagy egy kihasználható lépcsőfordulód, nyert ügyed van. Megintcsak ajánlom figyelmedbe a Pinterestet: fantasztikus ötleteket találhatsz miniatűr irodák kialakítására. Néhány kedvencemet megmutatom az alábbi galériában (a képeket jobb klikkel nagyban is meg tudod nyitni), illetve itt találhatsz további inspiráló képeket a dolgozósarok csinosítására vonatkozóan.

This slideshow requires JavaScript.

A gond akkor van, ha még erre sincs helyed. Íme néhány alternatív ötlet:

A fapados megoldás. Dolgozz, ahol tudsz – például a konyhaasztalnál -, de változtass valamin, ami segít munka üzemmódba kapcsolnod. Vegyél egy kényelmes irodaszéket, és amikor dolgozol, told az asztalhoz. Sőt, told az asztalhoz, de ne a megszokott helyedre, ezzel is jelezve magadnak, hogy most nem háziasszonyi minőségben ülsz itt. Készítsd ki a munkához szükséges eszközöket (ezeket tarthatod egy külön dobozban, hogy ne egyesével kelljen reggelente odahordanod, esetleg egy gurulós tárolóban, amely könnyen mozgatható), sőt, akár egy bekeretezett motivációs idézetet is kitehetsz. Ezek a trükkök elsősorban vizuálisan segítenek abban, hogy átállítsd az agyad, de amíg nem találsz jobb megoldást, működhetnek.

Az én megoldásom. Mivel aprócska házban lakunk, jelenleg én sem tudok kialakítani magamnak egy külön dolgozósarkot. Van ugyan egy alkalmas terület, de egyelőre az az egyetlen hely a lakásban, ahol a fiam a húga “segítsége” nélkül legózhat – míg össze nem nőnek e téren, addig nem kaparinthatom meg ezt a kuckót. A cikk elején felsorolt szempontok közül számomra kettő volt égetően fontos: szerettem volna jelezni a fiam számára, hogy “Anyu most dolgozik, ne zavarj”, másrészt szerettem volna egy vizuálisan motiváló környezetet teremteni. A megoldást számomra a korábban olvasósarokként használt fotel-könyvespolc páros jelentette: a két alsó polcot berendeztem munkára sarkalló tárgyakkal (inspiráló képek, szakkönyvek, szép notesz), a fiam pedig teljesen el tudta fogadni a fotelt mint munkahelyemet – olyannyira, hogy a minap felállította onnan a nagyiját, miszerint itt semmi keresnivalója, ha nem dolgozik éppen. (A megoldásom sajnos az ergonómiai szempontokat nélkülözi, de több a semminél. Kis lépésekben haladok ezen a téren is.)

A férjem megoldása. Ugyan a férjem nap mint nap bemegy a munkahelyére, esténként mégis gyakran dolgozik itthonról. Ösztönösen találta meg a neki legjobb megoldást: mivel egész nap ül, az esti munkaórákat a konyhánkban található kis bárpultnál állva tölti (a laptopjával, nem pedig egy koktéllal, mielőtt félreértenétek), ez az ő kis rögtönzött irodája ilyenkor.

Noah Solloway megoldása. Az Affair című sorozatban láttam a legextrémebb példát. Az alábbi képen azt láthatjátok, amint a regényíró főhős hajnalban kioson a fürdőszobába, ami tele van plakátolva az éppen aktuális információkkal, körberakva a kutatási anyagokkal – majd elővesz egy deszkalapot, ráteszi a mosdókagylóra, felcsapja a laptopot, és a reggeli fürdőszobai csúcsforgalomig dolgozik. Láthatjátok: megoldás mindig van, csak nyitott szemmel kell járni (akár éjnek idején is)!

dolgozoszobat-mindenkinek-2

Az Otthonról Dolgozni Anyaként sorozat további cikkeit itt olvashatod.

Képek forrása: 1, 2 (galéria), 3.

Fogalmad sincs, mivel megy el az időd?

Leave a Reply