Minimalista ruhatár gyerekeknek 2. – Vásárlás és stílus

A tudatos vásárlás népszerű hívószó mostanában, nem csoda, rá is fér a társadalmunkra – ám sokan sokfélét értenek alatta. Aktuális témánknál maradva, a tudatosság számomra gyerekruhák tekintetében három jelentéssel is bír: tudatos szeretnék lenni a pénztárcámmal, a környezetemmel és legfőképpen a gyerekek mindennapi kényelmével kapcsolatban. Szerencsére ez a három szempont nem mond ellent egymásnak, sőt.

Miután múlt héten megrajzoltuk az optimális gyerekgardrób kereteit, ideje beszerezni a hiányzó darabokat. Azaz: így vásárolok én.

Minőség kontra mennyiség – vagy nem

Általában igaz a vásárlásaimra, hogy megkeresem azt a minőséget, amire még telik az anyagi kereteimből, és arra ruházok be – szeretek ugyanis hosszútávra vásárolni. A gyerekruháknál azonban kicsit más a helyzet. Vannak olyan ruhadarabok, amelyeknél tartom ezt az elvet. Olyan holmikról beszélek, amelyekről tudom, hogy évekig fogja (fogják) viselni – ilyenek a pólók (több méreten át kitartanak) vagy a télikabátok (mindketten viselni fogják, mivel nem két filléres tétel). Sosem spórolok továbbá a cipőn, mivel ez szerintem egészségi kérdés.

Vannak másfelől olyan cuccok, amelyek kisgyerek korban pillanatok alatt szétmarcangolódnak, teljesen mindegy, milyen árkategóriából választunk: ilyenek a harisnyák, mackó- vagy cicanadrágok, azaz minden, amiben mászni lehet, és tenyérnyi lyuk keletkezhet rajta. Ezekből az olcsóbb típusok is teljesen jók. Vannak azonban olyan üzletek, ahol semmi esetre sem vásárolok, még nadrágféléket sem, ugyanis két mosás után mindenféle külső behatás ellenére használhatatlanná deformálódnak. Ezekben az üzletekben vásárolni az én olvasatomban pénzkidobás – és nettó szeméttermelés. Nem.

Amiből nem engedek: a kényelem

Lehet egy ruhadarab bármilyen márkás / csinos / olcsó / drága, ha a gyerekek számára nem komfortos, akkor nincs helye a szekrényünkben. A gyerekeim kizárólag pamut holmikat viselnek, szabásban pedig törekszem arra, hogy lezserül, kényelmesen érezzék magukat. Azaz: nincs baba nylonharisnyánk, és superskinny farmert sem visel egyikük sem (komolyan – ki az, aki ezt kitalálta?). A kényelem a saját szemszögemből is fontos: csak olyan ruhákat vásárolok, amelyeket mosógépben tudok mosni, és nem kell vasalni (a vasalás ízlés kérdése: én kibírom, ha a gyerekeim vasalatlan pólóban járnak, más meg nem – mindenki vasaljon kedve szerint).

kapszula-gyerek-2-2

Gyerekbarát holmik

Fontos szempont számomra, hogy minél könnyebben fel tudjanak öltözni egyedül a gyerekeim. Ez egyelőre csak a fiamat érinti, a kislányomat még öltöztetni kell, de előrelátóan már olyan ruhákat veszek neki is, amelyeket később könnyen fel tud majd venni. Azaz: gumis derekú nadrágok (nem kell gombolgatni), tépőzáras cipők, egyujjas kesztyűk – és amit már “élesben” tanultunk meg: olyan zoknik, amelyeknek a sarka más színű – nagy segítség a zokni “foltja”, hogy kényelmes irányban kerüljön rá a zokni a lábra. Volt egy nagyon menő pulcsija a fiamnak, egy gond volt vele: annyira szűk volt a nyaka, hogy egyedül nem tudta levenni – nem érte meg a napi szintű frusztrációt, menesztettük.

Spórolás előrevásárlással

Szeretek előre vásárolni – de csak és kizárólag nem szezonális darabokat. Ahhoz nem vagyok elég gazdag, hogy aztán egyetlen napnyi viselés nélkül le kelljen selejteznem a fél raktárkészletet… Azonban fehérneműk, bodyk, pólók, cica/mackónadrágok tekintetében nincs gond, ezeket a ruhákat ugyanis szezontól függetlenül viselik a gyerekek. Az előrevásárlás miatt gyakran ki tudom használni a különféle akciókat.

Hogy biztosan ne legyen túlzott felhalmozás semmiből, vásárlás előtt mindig rápillantok a korábban említett Evernote-os leltáramra, és amikor azt látom, hogy “92-es cicanadrág: 6 db”, akkor biztosan tudom, hogy hiába nagyon cuki és olcsó ez az ananászos nadrág, nincs rá szükségünk. (Kezdő anyukák szoktak belelépni abba a csapdába, hogy nagy mennyiséget spájzolnak be a kezdeti méretekből. Nem érdemes. Hacsak nem egy sivatagban élsz, pár napon belül fel tudod frissíteni a gyerek ruhatárát, ha úgy adódna.)

Digitális egyensúly

S hogy hol?

Vásárolni ugyanabban a néhány üzletben szoktam – ennek rengeteg előnye van. Először is ismerem a minőségüket, tudom, hogy megbízható termékeket kapok a pénzemért (értsd: nem formátlanodnak el egy mosás után, nem kopnak meg gyorsan, és legfőképpen a gyerekeim kényelmesen érzik magukat bennük). Fontos tisztában lenni az egyes üzletek méretezésével, különösen, ha rendelünk – márkánként eltérő, hogy ki mit nevez például 86-osnak. Mindazonáltal márkán belül is érdemes résen lenni: a lányom most egyszerre hord 68-as és 92-es bodyt ugyanabból az üzletből – épp ezért gyakran viszek magammal mintadarabot, amihez mérve el tudom dönteni, megfelelő méretű-e a kinézett holmi. A legjobb mégis az, hogy mivel erre a pár üzletre szorítkozom, sosem érzek késztetést arra, hogy amerre eljárok, gyerekruhákat nézegessek – legyen az online vagy offline üzlet. Ezzel időt, de főleg pénzt spórolok: a látszat ellenére iszonyú könnyen el tudok csábulni egy szupercuki kislányruha láttán – így azonban kiküszöböltem a veszélyt.

Tudatos vásárlókat nevelek

A fenti szempontoknak az anyagi és környezetvédelmi vonzaton túl nevelő szerepe is van. Szeretnék a gyerekeimből is tudatos vásárlókat nevelni, és úgy gondolom, erre (is) a legjobb módszer a példamutatás. Mivel állandóan körülöttem hemzsegnek, legyen szó selejtezésről, a ruhatáruk felméréséről vagy vásárlásról, nincs más dolgom, mint néha elmagyarázni nekik, mit miért teszek. Miért nincs szükség egy újabb pólóra? Miért nem vesszük meg ezt az amúgy nagyon csinos műanyag szoknyát? Hová kerülnek azok a ruhák, amelyeket mi már nem használunk? Utóbbi kérdéskör pedig már a társadalmi érzékenység irányába vezet, amelyet a kinőtt ruhákon keresztül könnyebb bevezetni, mint a fölösleges játékok kapcsán.

kapszula-gyerek-2-3

A stílus maga az ember – gyerekméretben is!

Az öltözködés egy kiváló módja annak, hogy stílusra, igényességre neveljük a gyerekeket. Így van még néhány elv, amelyhez elég szigorúan tartom, tartjuk magunkat.

Alapszabály, hogy kopott, szakadt, foltos ruhát nem viselnek – itthon vagy az oviban sem! Míg itthon vagy az oviban rendben van a mackónadrág, addig boltba, gyerekorvoshoz, bábszínházba eszembe nem jutna mackónadrágban és egyéb, házi viseletre szánt cuccban vinni őket. Természetesen nem öltönyben és kiskosztümben járatom őket – számtalan kényelmes és igényes egyéb megoldás létezik. Ha mi, felnőttek adunk az öltözködésünkre, és igényes, alkalomhoz illő ruhában járunk, miért kellene a gyerekeinknek másképp öltözködniük?

Ami a saját stílusukat illeti: ugyan apró gyerekek lévén még nem önkifejezésbeli kérdés, hogy mit vesznek fel, de figyelem őket, hogy mi tetszik nekik jobban, s a lehetőségeinkhez mérten igyekszem úgy vásárolni, hogy örömet szerezzek nekik. Vásárlás során a saját preferenciáim is meghatározóak. Nem veszek nekik “vicces” feliratos pólókat (úgysem értik), divatos rajzfilmkarakterekkel díszített cuccokat (úgysem ismerik), veszek azonban vidám, színes holmikat, mert azok tetszenek mindannyiunknak.

Amit nem vagyok hajlandó feláldozni a minimalizmus oltárán, az a nemüknek megfelelő öltözködés – azaz lányoknak lányruhát! Mi kifejezetten nem rajongunk a tipikus “fiús” színekért (szürkéért, barnáért, kekiért), sokkal szívesebben öltöztetjük a fiunkat színes cuccokba, így egész sok holmit örökölhetett a kislányom, akinél szintén el tudunk tekinteni a kizárólag pink-lila-hellokitty vonalon mozgó uniformistól. Ennek ellenére mégis volt beruháznivaló. Mikor először húztam ugyanis a kislányom lábacskáira sötétkék traktoros zoknit, rájöttem: ez egyszerűen nem mutat jól. Úgy gondolom, a gyerekeink öltöztetésével az ízlésüket is formáljuk, és én mindenképp szeretném, hogy a lányom nőiesen (is) tudjon öltözködni. Kiválogattam tehát az uniszex ruhákat, a hiányzó pontokat pedig lánycuccokkal pótoltam. A sötétkék télikabát nagyszerűen néz ki rózsaszín cicás sapkával és sállal; a bátytól örökölt farmer menő boyfriend jeans lesz egy virágos bodyval párosítva; a szintén megörökölt fiús szandál sem olyan otromba, ha lepkés cicanadrág van fölötte.

Szóval fiúnak fiúruhát, lánynak lányruhát, de! Azt, hogy számunkra mi a lányos, mi a fiús, nyugodtan döntsük el mi magunk – azaz bátran hágjuk át az üzletek besorolásait (és akár a társadalmi beidegződéseket is). A fiamnak legutóbb a lányosztályon vettünk mellényt (míg a fiúknak csak ronda sötét színek voltak, a lányoknál volt egy mesés világoskék), a lányom a fiúosztályról kapott széldzsekit (sokkal stílusosabb és igényesebb volt, mint a lány változatok), s ha már itt tartunk, ezt a cikket épp egy gyerekosztályon vásárolt pólóban írom.

Mi lesz később?

A gyerekeim korából (4.5 és 1.5 évesek) adódóan egyelőre(!) viszonylag könnyű dolgom van. Bár van saját véleményük a ruháikat illetően (autós póló! pörgős szoknya!), egyelőre nem okoz problémát a ruhatáruk kordában tartása. Én vásárolok, én selejtezek – én döntök a legtöbb kérdésben. Tisztában vagyok azzal, hogy a későbbiekben akár komoly akadályokba is ütközhetek (melyikünk nem rángatta ki tinikorában az anyja által leselejtezett farmerját a kukából?), de abban reménykedem, hogy a következetesség és a jó példa a saját öltözködésünkkel kapcsolatban talán segít őket nagyjából a jó úton tartani, és nem válnak a fast fashion boltok áldozataivá. Nem beszélve arról, hogy ahogy nőnek, egyre jobban be tudom majd őket vonni a folyamatba, s idővel eltanulják az észszerű ruhatár alapjait különösebb megerőltetés nélkül.

Képek forrása: 1, 2, 3.

Fogalmad sincs, mivel megy el az időd?

Minimalista ruhatár gyerekeknek 2. – Vásárlás és stílus” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szia!
  Érdekelne, hogy milyen boltokban szoktál gyermekruhát vásárolni? Fast fashion boltokat szeretném elkerülni, ezért nagyon érdekes ez számomra. 🙂

  • Sajnos ki kell ábrándítsalak: nem tudom elkerülni a fast fashion boltokat. Megpróbáltam amúgy – körülnéztem kis magyar márkáknál, design piacok kínálatában, de az a helyzet, hogy még így is, hogy relatíve kis darabszámú ruhatárat állítok össze a gyerekeknek, borzalmasan drága lenne csak hazai márkákból öltöztetni a gyerekeket. Egyszer kiszámoltam, gyerekekenként több tízezer forintnyi különbségekről beszélünk! Amivel nyugtatom a lelkiismeretem: 1) tényleg kevés cuccot vásárolunk 2) ahogy a cikkben is írtam, nem vásárolunk egyszer használatos minőséget, vagyis megkerestem azt a hálózatot, ami rendben van számomra minőségileg (sajnos, ez a H&M-et jelenti esetünkben – a H&M felnőtt részlege szerintem kritikán aluli, ami a minőséget illeti, de a gyerekruhák nagyjából rendben vannak), így azért vásárolunk, mert kinőnek, nem azért, mert tönkremegy 3) szívesen vásárolok jó minőségű használt ruhákat, ha úgy adódik (mi kisvárosban élünk, ritkán adódik úgy) 4) mi, felnőttek viszont elkerüljük a fast fashion boltokat. Összegezve: a gyerekek esetében árérzékenyebb vagyok (egyfelől gyorsan kinövik, másfelől viszont nem szeretnék azon görcsölni a játszótéren, hogy kiszakítják a 10.000 forintos kisnadrágot), így ésszel, de maradnak a jó minőséget kínáló fast fashion boltok, de a vásárlásaink minimalizálásával igyekszem csökkenteni a náluk való pénzköltést, és ezzel a fast fashion támogatását. Ha van jó ötleted, akkor viszont szívesen fogadom, nagyon jó lenne ezen a téren is könnyíteni a lelkiismeretemen.

 2. Szia! Éppen azon vagyok, hogy új ruhatárat alakítsak ki magamnak, elkerülve a fast fashion üzleteket (főleg H&M). Tudnál olyan márkákat ajánlani, amiknek elfogadható az ára, és minőségben is megbízható?

  • Szia! Konkrét márkát nem tudok ajánlani. Nálunk az működött, hogy megemeltük a lélektani határt, amiért eddig vásároltunk egy-egy ruhadarabot (azaz a plázás cuccok helyett a prémium brandek felé tolódtunk), azonban lényegesen kevesebb cuccot veszünk, így a drágább ruhákkal is tartjuk ugyanazt a keretet, mint régebben, csak sokkal jobb minőségű, tovább használható ruháink vannak. Ebben a tekintetben abszolút osztom a “klasszikus” ruhatár-kialakítási elveket: kevés, de minőségi és időtálló darab. A három faktort – mire van épp szükséged, mennyit tudsz rááldozni, milyen márkák érhetőek el a környezetedben – kell összerendezni, s remélhetőleg ez alapján megtalálod azokat a brandeket, amelyek számodra bejönnek. Minőségi ruhákat vásárolni manapság meglehetősen időigényes dolog, nem lesz olyan egyszerű, mint régebben, amikor csak beszaladtál a plázába – de szerintem megéri 🙂 Hozzáteszem: nem feltétlenül érdemes teljesen elszakadni a könnyebben elérhető márkáktól sem. Ha van jó tapasztalatod egy-egy üzletlánccal kapcsolatban, akkor egy-egy darab erejéig nyugodtan vásárolj továbbra is tőlük – nem ezen fog múlni.

 3. Én is kiváncsi voltam, hogy vajon hol vásároltok, de szerintem is ésszerűtlen magyar designer cuccokat venni kisgyereknek… Biopamut, meg kézzel készített, egyedi, nem fast fashion, mindez szép és jó, de 4-5 ezerért egy macinaci?! Köszi inkább nem 😀
  Nálunk a C&A, H&M, Tesco, néha turi vált be (sajnos egyre kevésbé, pólókat mondjuk lehet találni, meg néha jó felsőt/pulcsit, mellényt, de én is kényelmes és pamut termékeket veszek a kisfiamnak, így nem kell farmer meg divatos cucc – macinaciból meg anno bodyból meg alig találni jót). Illetve Londonba kilátogattunk 2x is az elmúlt években és ott is szeretek jó pár márkát (természetesen Next, George, TU, meg a Primarkban található ruhák sem olyan rosszak). Next leginkább csak akciósan, mert teljes áron nekem azért sok, akármilyen szép dínós/traktoros. Viszont szerintem sokáig bírják, és ha nem lesz foltos, szakadt, akkor ezeket igen jó áron tovább is lehet adni, mert odavannak érte az anyukák.

  • Igen, a Next cuccokkal nekem is jó tapasztalataim vannak. Egyszer egy garázsvásárban vettem egy Calvin Klein pólót a kisfiamnak párszáz forintért. Mivel mindenéhez passzolt, rengeteget hordta, s amikor kinőtte, pontosan ugyanolyan szép állapotban volt, mint amikor megvettem. Persze újonnan nem lett volna rá pénzem, de kicsit azért sajnálom – mennyivel környezetbarátabb dolog, mint a két mosás után elnyúló, bolyhosodó darabok…

 4. Szia!
  Gratulálok az írásaidhoz, sok hasonlóságot érzek a gondolkodásmódunkban, csak te jól le is tudod írni mindezt.
  Hasonló korú gyerekeim vannak (4,5 éves fiú, 1 éves lány). Érdekelne, hogy nálad mit jelent az “éppen elég” ruhadarab? Nem kérem, hogy felsorold mindenből a pontos darabszámot, de mégis, hány melegítő, hány póló…..
  Szerintem mi sem veszünk sok ruhát, de én is rakosgatom a régieket, öröklünk rokongyerekektől jó minőségű nagyobbakat, és néha úgy érzem, belefulladok a gyerekruhákba.

  • Szia! Szerintem a darabszám elsősorban három dologtól függ: öltözködési szokások, mosási rutin, gyerek “koszolódási” képessége. Utóbbi faktort befolyásolja az anyuka ingerküszöbe. Az én gyerekeim nem szoktak nagyon bekoszolódni, én pedig el tudok tekinteni egy kis fagyipöttytől, azaz nem rohanunk minden apró kosz után átöltözni – értsd: általában napi egy szettel elvannak. Naponta mosok, de szeretem, ha van egy heti cuccuk a gyerekeknek. Ez alapján nálunk kb. úgy néz ki a minimum, hogy hét rend trikó, alsónadrág, zokni, póló (rövid/hosszúujjú, szezontól függően). Mackónadrágból és pulcsiból 4-4 db kell: itthon rajta van egy, tartalékban egy másik, s ugyanez az oviban. Farmerből, pizsamából 2-2 db van (egyik rajta, egyik a mosásban/szekrényben). Kabátból, különféle cipőfélékből pedig 1-1 db van. Na most ezek a minimumok. Ennél általában valamivel több cuccuk van, mert nem mérem patika pontossággal, emellett sokszor kapnak ajándékba ruhákat. De lényegesen nem szeretem túllépni ezt a keretet, pont ahogy te is írod, mert belefulladnék a gyerekruhákba 🙂

 5. Sziasztok!
  Ami nekünk bevált még, h vmivel kevesebbet költsünk ruhákra a jó minőségű használt ruha. Nyilván ez nagyobb városban könnyebben megy. A Hadaból öltöztettem mindkét gyerekem (2 és 4 évesek, eltérő neműek) idén nyáron tényleg klassz dolgokba. Egyszeri vásárlással sikerült mindent beszereznem, amire szükségük volt.
  A másik forrásom online (facebook) börzék, ami talán kevésbé költődik térhez, mert sokan hajlandók postázni. Ugyan mi Pesthez közeli kisvárosban élünk, így megoldható a személyes átvétel is. Nagyon jó minőségű dolgokra bukkantam eddig töredék áron. Amíg picik a gyerekek, igazán újszerű holmikat lehet beszerezni, hiszen nincsenek agyonhordva.

  • FB csoportot még sosem próbáltam, pedig mindig feldob néhányat a Facebook. Nem is értem, miért maradt el eddig… Most mindenesetre teszek egy próbát, köszi a tippet 🙂

 6. Ja jen a FB csoportokat kifelejtettem. Ott nekem az valt be hogy beirtam mire van szuksegem es akkor hozzaszolasba ajanlották a termekeiket az anyukak 🙂 Ha nagyon kibogozhatatlan a csoport vagy nem talaltam mappákban. Nagyon idotakarekos es foxpost/webox-szal igazan nem sok plusz penz. 🙂

Leave a Reply