Kapszulagardrób használatban + 12 gyakran ismételt kifogás

Ha a gardróbsorozat első és második részével sikerült kedvet csinálnom a minimalista öltözködéshez, akkor valószínűleg már össze is állítottad a saját tavaszi kapszulagardróbodat, amit már “csak” viselned kell – az alábbiakban ehhez adok pár útmutatást. Ha azonban még mindig nem vagy meggyőződve, hogy neked való-e a kapszulázás, akkor ugorj a cikk második felére, ahol összegyűjtöttem pár választ a legjellemzőbb aggodalmakra, kérdésekre és kifogásokra a kapszulagardróbokkal kapcsolatban.

Ha elkészült a kapszulád, nincs más dolgod, mint a következő 3 hónapban a kapszula ruhatáradból öltözködni – a többi ruhádat pedig dobozold el, vagy legalább tedd egy kevésbé elérhető helyre (felső polc, kevésbé szem előtt lévő szekrény), hogy ne keveredjenek a kapszulád darabjaival – ráadásul a “feelinghez” hozzátartozik a látvány is, hogy tényleg csak pár darab van a szekrényedben, azaz nem zavar be vizuálisan a sok kevésbé kedvenc darabod. Próbálj meg úgy élni, mintha tényleg csak ez a harmincpár holmid lenne.

Hogyan marad kapszula a kapszula?

Javaslom, hogy a következő 3 hónap alatt figyeld az öltözködésed. Figyeld meg, hogy:

 • Hogyan érzed magad reggelente, amikor véges számú darabból válogatsz? Miért?
 • Melyek azok a darabok, amelyek nagyon jó választásnak bizonyultak? Miért?
 • Melyek azok a darabok, amelyek hibás választásnak bizonyultak? Miért?
 • Melyek azok a darabok, amelyek hiányoztak az eldobozolt ruháid közül? Miért?
 • Melyek azok az élethelyzetek és alkalmak, amelyekre egyszerűen fel tudsz öltözni, és melyek azok, amelyek gondot okoznak? Miért?
 • Ha előfordulnak olyan reggelek, amikor nehéz felöltöznöd, mi a probléma? Konkrét ruhadarab hiányzik, esetleg a kombinálhatósággal van gond? Ha konkrét darabról van szó: az eldobozolt ruháid között megtalálható, netán találtál egy lyukat a gardróbodban?

A megfigyeléseidet érdemes lejegyezned, később jól jöhet majd, amikor tovább szeretnéd fejleszteni a ruhatárad – így sokkal céltudatosabban vásárolhatsz majd.

A 3 hónap vége felé elkezdhetsz gondolkodni azon, hogy hogyan tovább.

Ha továbbra is megvolt a “nincs egy rongyom se” érzésed, nagy valószínűséggel a) rosszul válogattál (de ezt érezni fogod már menetközben…) b) tényleg nem passzolnak hozzád a ruháid – ez esetben érdemes egy nagyobb gardróbátalakításban gondolkodnod, ebben azonban nagy segítséget jelentenek a kapszulás időszak tanulságai, hiszen finomodott az elképzelésed, mi működik számodra és mi nem.

Ha azonban jól érezted magad a kapszulázásban, javaslom, hogy folytasd. Szerintem 4 szezon (1 év) az, amit érdemes végigcsinálni, ezalatt minden évszak, időjárás előfordul, így még a szezonális darabjaid is megkapják a nekik járó esélyt.

kapszula-hasznalatban-gyik-2

A kapszula utolsó néhány hetében tervezd meg a következő kapszulát. Ennek darabjai a mostani kapszuládból és az eldobozolt ruháidból fognak kikerülni elsősorban, de előfordulhat, hogy az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján már látod, hol érdemes fejlesztened a ruhatáradon – így lesz pár heted a beszerzésekre. Több külföldi kapszulás blogon tapasztaltam, hogy hatalmas ügyet csinálnak a kapszulaeleji vásárlásból. Szerintem ez téves út: a kapszulázás nem indok a háromhavi bőkezű vásárolgatásra. A leendő kapszulád kevés kivételtől eltekintve nem lesz jobb egy-egy új darabtól. A kapszulázással ráadásul a leendő minimalista ruhatárad alapjait építed, így az új beszerzések esetében mindenképp érdemes inkább kevesebb, de minőségi, időtálló darabokba fektetned.

digitalis-egyensuly-trening-banner

12 aggodalom, kérdés, kifogás

Korábban a barátnőim, most pedig több kedves olvasóm is megrohamozott kérdésekkel a kapszulázással kapcsolatban. Ha neked is kétségeid vannak, íme néhány gondolat, amely talán segíthet eldönteni, neked való-e a kapszula ruhatár vagy sem. (A kérdések egy részére a gardróbsorozat korábbi részeiben már megadtam a választ, mégis úgy gondolom, hasznos, ha egy helyen összegyűjtöm az esetleges kérdéses pontokat az utókor számára.)

30-40 ruhadarab nagyon kevés, nem fogok tudni felöltözni.

Meg fogsz lepődni: egyáltalán nem kevés! A Pareto-elv alapján egyébként is jó esély van arra, hogy már eddig is nagyjából ennyi ruhadarabból öltözködtél a mindennapokban. Most csak annyi a dolgod, hogy ezt a csapatot elkülönítsd a többitől, és 3 hónapig csak a kedvenceidből öltözz. Azaz: ha eddig fel tudtál öltözni, ezután is fel fogsz tudni, csak ügyesen kell válogatnod.

30-40 ruhadarab nagyon kevés, hamar rá fogok unni.

Megintcsak: egyáltalán nem kevés! De ennél sokkal ütősebb indok az, hogy a kapszula ruhatárat a kedvenc darabjaidból fogod összeállítani – gyakorlatilag a meglévő ruhatárad szupersztárjai lesznek azok, akik bekerülnek majd a kapszuládba. Így nem túl valószínű, hogy megunod őket. Ha néha mégis úgy éreznéd: unod, akkor ideje kicsit kreatívkodni, próbálj ki más összeállításokat – meg fogsz lepődni, mennyi lehetőséget rejtenek a cuccaid. Ahogy Timi, a Stílusmentor bloggere frappánsan megfogalmazta: “Mit gondolsz, melyik a hatékonyabb megoldás? Ha 10 db ruhából csinálsz 48 féle variációt, vagy ha 48 féle ruhából örökké ugyanazt a kettőt-hármat veszed csak fel?”

Mi van, ha rosszul rakom össze a kapszulámat? Ha nem lesz elég meleg / lenge ruhám? Ha nem fogok tudni felöltözni egy-egy alkalomra?

Természetesen érdemes alaposan átgondolni, hogy mi kerül bele a kapszuládba, s kellő élettapasztalattal a hátad mögött (értsd: láttál már tavaszt) valószínűleg nem fogsz túl nagy hibát véteni. Ha mégis megtörténik, nincs semmi gond: korrigáld a hibát (cserélj ki egy-két darabot), és lépj tovább. Ez egy kísérlet, egy játék, nem kell rágörcsölni.

Az emberek észre fogják venni, hogy mindig ugyanazokban a ruhákban járok.

Számomra az elmúlt 3 év (2 év kapszula + 1 év minimalista ruhatár) egyik legnagyobb felismerése az volt, hogy az embereket egyáltalán nem foglalkoztatja, mit viselek. Legalábbis senki nem tette szóvá – szerintem észre sem vették, hogy valami megváltozott. És ha mégis észrevették? Kötve hiszem, hogy bárkit zavart volna – ha mégis, legyen az ő problémája, én köszönöm, jól éreztem magam a kedvenc cuccaimban.

kapszula-hasznalatban-gyik-3

Túl fiatal / túl idős vagyok hozzá.

Túl idős biztos nem vagy hozzá. Túl fiatal? Ez érdekes kérdés. Kicsit sajnálom, hogy nem ilyen szemléletben kezdtem felépíteni a ruhatáramat, rengeteg pénzt megspórolhattam volna, illetve sokkal rövidebb idő alatt összeállíthattam volna egy maximálisan kihasználható ruhatárat. Ugyanakkor a kísérletezés évei is hozzátettek ahhoz, aki ma vagyok, így mégsem bánom (annyira), hogy részem volt benne. Ha túl fiatalnak érzed magad, azt ajánlom, próbáld ki egy szezon erejéig – 3 hónapon nem fog múlni a fiatalkori kísérletezés, lázadás lehetősége. Aztán majd meglátod…

Hamarabb tönkre fognak menni a ruháim.

Amennyiben alapvetően gyenge minőségű ruháid vannak, akkor ez reális veszély. A rossz hír az, hogy amúgy is hamar tönkremennének, azaz ugyanúgy 10 mosást bírnának akkor is, ha a 10 mosás 1 éven keresztül zajlana, mint így, hogy 3 hónap alatt veszed fel 10 alkalommal. A jó hír az, hogy a kapszula módszerrel apránként rájössz, melyek azok a darabok, amelyeket a legjobban szeretsz, és a későbbiekben kevesebb, de minőségi cuccokba invesztálhatsz, amelyek nem fognak hamar tönkremenni.

Túl sok pénzem áll a gardróbban ahhoz, hogy mostantól csak a töredékét viseljem.

Kihívástól függetlenül is nagy valószínűséggel csak a töredékét viseled… De ha számodra elsőre ijesztő a kapszula ruhatár, íme egy szintén játékos módszer arra, hogy tesztelhesd azokat a ruháidat, amelyeken még rajta van az árcímke, pedig már egy éve megvannak, vagy amelyekért egyszerűen sosem nyúlsz. Válassz ki egyet a kérdéses darabok közül, majd a következő két hétben építsd bele minél több szettedbe. A két hét elteltével valószínűleg pontosan tudni fogod, mihez kezdj: könnyen lehet, hogy egy rejtett kincsre bukkantál, de ha az elmúlt két hétben egyszer sem érezted jól magad az adott holmiban, akkor le lehet selejtezni. Igen, benne áll a pénzed, de az a pénz már el van költve – akkor is, ha leselejtezed, és akkor is, ha csak áll a szekrényedben, foglalja a helyet, és kelti a bűntudatot. Ha leselejtezed, talán valaki másnak majd hasznára válik…

Annyira utálom a ruháimat, hogy nem tudok belőlük 30 kedvencet kiválasztani.

Valószínűleg idővel majd egy komplett átstrukturálásra lesz szükséged. Most azonban azt javaslom, mégis próbáld meg a kapszula ruhatárat. Lehetséges, hogy rájössz: a 30-ból 15-öt mégis szeretsz. Emellett ha kevesebb rosszból kell reggelente válogatnod, akkor 1) csökken a döntés okozta stressz 2) jobban meg tudod figyelni, nyújt-e valamit mégis az adott ruhadarab, vagy legrosszabb esetben: mit utálsz annyira ebben a 30 darabban. Nem mondom, hogy évekig kínlódj a nem megfelelő ruhatáraddal. Fogd fel a kapszulázást egyfajta ruhatártervezés előtti tapasztalatgyűjtésnek.

Nekem nincs saját stílusom, amelyet kiáshatnék a kapszula módszerrel.

De van. Mindenkinek van. A stílus nemcsak a magazinok címlapjain, stylistok által összerakott szupertrendi vagy extravagáns szetteket jelenti. Gondoljunk csak Steve Jobsra vagy Mark Zuckerbergre! Nekik éppen az (volt) a stílusuk, hogy gyakorlatilag mindig ugyanabban az öltözékben járnak. Vagy Jennifer Aniston, akinek a fehér póló – farmer kombó a védjegye. De mesélhetnék az egyik lányról az egyetemen, aki mindig divatjamúlt farmerekben és három számmal nagyobb egyetemi pólókban járt. Divatos vot? Nem. De láthatóan ő teljesen jól érezte magát a bőrében, a saját, kissé furcsa stílusában. Bízz magadban! Akármilyen is a stílusod, a tiéd – valamiért te így szeretsz öltözködni! A kapszulázás 3 hónapja alatt lehetőséged lesz megfigyelni ezt a stílust. A saját meglévő ruháidra koncentrálva jó eséllyel meg fogod találni azokat a darabokat, amelyek a saját stílusod alappillérei, és persze a gyenge pontokat is fel fogod fedezni, ahol fejlesztheted majd a ruhatárad.

Épp fogyókúrázom / hízókúrázom / terhes vagyok.

Szuper, ennél jobbkor nem is kezdhetnél bele a kapszulázásba! Bármelyik eset is igaz rád, az biztos, hogy 3 hónap alatt nem fog 6 méretet változni az alakod, még terhesség esetén is véges a méretváltás nagysága. Mindegyik esetben igaz viszont az, hogy sejted az irányt, azaz: ha fogyókúrázol, máris kirámolhatod a szekrényből a zavaró tényezőként szereplő túl nagy ruhákat, hízás és terhesség esetén pedig azokat a ruhákat, amelyek nem tudják követni az alakod változásait. A 2. terhességem idején már tapasztalt kapszulázó voltam, sokkal könnyebb volt így átvészelni a terhesség megpróbáltatásait öltözködés szempontjából.

Most jönnek a szuper tavaszi cuccok, rossz érzés lesz, hogy nem vásárolhatok.

A kapszula ruhatár egy minimalista kísérlet, így természetes, hogy a vásárlásstop a részét képezi. Nem titkolt célja a dolognak továbbá az, hogy elindulj a tudatosabb vásárlás, az átgondolt ruhatár felé, s magad mögött hagyd az impulzusvásárlásokat, legyenek azok szezonális “must-have”-ek vagy a szezonvégi “ennyiért nem lehetett otthagyni” darabok. Az egész ráadásul csak 3 hónapig tart, utána még mindig lesz időd felvásárolni a komplett tavaszi-nyári szortimentet, ha úgy gondolod – de valószínűleg akkor már nem fogsz erre vágyni.

Minek nekem ez az egész? Én teljesen elégedett vagyok a ruháim mennyiségével, rendszeresen, örömmel viselem mindegyik darabomat, nem vásárolok sosem fölösleges vagy a ruhatáramba nem passzoló dolgokat.

Akkor téged vagy nem érdekel az öltözködés, vagy ellenkezőleg: ösztönösen vagy szándékosan, de szuper minimalista ruhatárat építettél fel magadnak. Ez esetben gratulálok, számodra valóban fölösleges a kapszula ruhatár 😃

A gardróbsorozat most egy időre abbamarad. Próbálgassátok a kapszulázást, élvezzétek ezt a 3 hónapos játékos kísérletet. A későbbiekben – terveim szerint a következő szezon környékén – mindenképpen folytatni fogom a témát. Stay tuned!

Képek forrása: 1, 2, 3.

Fogalmad sincs, mivel megy el az időd?

Kapszulagardrób használatban + 12 gyakran ismételt kifogás” bejegyzéshez ozzászólás

 1. En a kapszulagardrób kifejezés megismerése előtt két héttel csináltam egyet! 🙂 ösztönből. Na addig se vittem tulzasba az oltozest, de pont ruhatarat kellett cserelenm (kifogytam a ruhaimat), es tudatosan csak par nekem tetszo darabot vettem, amik kitartanak. 🙂

  • Örülök 🙂 Egyébként bármi is tart vissza: csak 3 hónap! Legfeljebb nem jön be, nem történt semmi visszavonhatatlan 🙂

 2. Én fordítva vagyok bekötve,eddig gondoltam úgy,hogy mindig ugyanazokat hordom.
  De kipróbáltam a ruhalog-odat és rájöttem,hogy nincs így.
  Sőt, általad jöttem rá,hogy bármennyire is tetszik, nincs szükségem az Orsay Business Look vonalára. Sajnos.
  Köszi szépen

 3. Nekem nem jön be ez a kapszula gardrób. Tudom, hogy Neked meg a konmari nem jött be. 🙂 Szerintem valahol középen van az igazság. Teljesen felesleges olyan ruhadarabokat megtartani, amiket nem szeretünk, és úgysem hordunk. De ha örömünket leljük egy-egy ruhadarabban, akkor azt érdemes megtartani akkor is, ha csak évente egyszer vesszük fel, de akkor tényleg kell. Nekem eleve két stílus kell, egy “hétköznapi”, amit nem is tudok hova besorolni stílusban, és biztos nem mindenkinek jön be, de én imádom az egyberuha/szoknya és lapos csizma, sportcipő kombókat, plusz kell pár ruha a komoly tárgyalásokra, de arra ritkán járok, így pl. bőven el vagyok két darab blézerrel, meg egy elegáns és konszolidált magassarkúval. Egy héten meg háromszor-négyszer megyek táncolni, arra külön ruhakollekcióm van és most rendeltem még egy-két tánccipőt is, hogy legyen színben a ruháimhoz. Szeretem a színeket is, és megőrülnék, ha minden héten ugyanazt a koktélruhát kéne felvennem, azt is kevésnek érzem, ami van, mert újra és újra felveszem. De van egy-két különleges koktélruhám, amit különleges bulikra veszek fel, és így egy évben csak párszor vannak rajtam, de akkor nagyon élvezem. És bevallom, hogy szeretem a szép fehérneműket is magamon, még akkor is, ha senki sem látja. 🙂 Így 30-40 ruhadarab egész évre nálunk, ahol van -20 és +40 fok, szerintem semmi. Ebben az arany középutat látnám a megoldásnak, hogy nem vásárolunk csak azért, mert akció van, nem tartunk meg olyan ruhákat, amiket úgy sem hordunk. De miért ne tartanánk meg olyan ruhákat, amikben örömünket leljük?

  • Arról szó nincs, hogy ne tartsunk meg olyan ruhákat, amelyekben örömünket leljük, ellenkezőleg: éppen az a lényeg, hogy kizárólag olyan ruhákat tartsunk meg, amelyekben örömünket leljük 🙂 KonMarit tényleg nem csípem túlságosan, azonban az öltözködés szerintem éppen egy olyan terület, amelyre kiválóan alkalmazható az ő elmélete. Egyébként természetesen nekem is van néhány olyan darabom, amelyeket évente egyszer-kétszer veszek fel (alkalmi ruhák), ezek nem is tartoznak bele a kapszula ruhatárba. A 30-40 ruhadarab pedig – ahogy a cikkben is írtam – nem egész évre, hanem egy szezonra értendő. De mindenki maga hozza a szabályokat, szóval csináld úgy, ahogy neked tetszik, viseld azt, ami neked tetszik 🙂

Leave a Reply