Üdv a kapszuládban!

Múlt héten megbeszéltük, mire is jó a kapszula ruhatár – ez a játékos kihívás több annál, mint aminek látszik: eszköz a minimalizmus felé, legalábbis az első lépés a minimalista ruhatárad irányába. Lássuk, hogyan érdemes nekilátni az első kapszulád kialakításának!

A szabályok

Az eredeti kihívás Project 333 néven indult útjára 2010-ben, és az alábbi szabályok szerint működik:

 • maximum 33 ruhadarabból öltözködjünk 3 hónapon keresztül
 • a 33-ba beletartoznak a kabátok, cipők, kiegészítők, ékszerek egyaránt
 • a 33-ba nem tartoznak bele a fehérneműk, pizsamák, háziruhák, sportcuccok, illetve az olyan ékszerek, amelyeket sosem veszel le (pl. jegygyűrű)
 • a 3 hónap alatt nincs vásárlás.

Szerintem ez a szabályrendszer kiindulópontként nagyon jól használható, de arra biztatlak: találd ki bátran a saját szabályrendszeredet! Hiszen – ahogy egyébként a Project 333 megalkotója, Courtney is mondja – ez az egész nem a szenvedésről szól, sokkal inkább egyfajta minimalista kísérlet. Ha számodra túl sok a 3 hónap, túl kevés a 33, vagy nem tudod elképzelni az életetedet még 3 hónapig sem a teljes táskakollekciód nélkül, akkor szabd át a szabályokat! Annak idején, amikor belekezdtem az első kapszulámba, rengeteg fülbevalóm volt, és eszem ágában sem volt lemondani róluk még egy napra sem. Így a fülbevalókat nem számoltam bele a kapszulába.

Azonban míg a minimalista ruhatár nem a számokról szól, addig a kapszula kihívásnak fontos részét képezi az, hogy egy erősen korlátos mennyiségű ruhát kell kiválogatnunk. Ez ugyanis egy játék, egy kihívás, aminek épp a játék, kihívás voltához szükség van korlátokra, még ha ezek a korlátok nincsenek is kőbe vésve. Merj tehát változtatni a szabályokon, de a korlátot érdemes úgy megválasztanod, hogy mégiscsak kihívás legyen. Ez fog ugyanis ténylegesen arra ösztönözni, hogy egy igazán testreszabott, praktikus és örömet adó mini ruhatárat alakíthass ki.

Előfordulhat, hogy olyan az életmódod, hogy élesen elkülöníthető benne két öltözködési stílus – például ha szigorú dress code van a munkahelyeden. Ez esetben kezdheted az egyik vagy másik gardróboddal a kapszulázást, de akár mindkettővel is, ha van energiád. Természetesen ebben az esetben a plafonszám külön-külön értendő a két eltérő stílusú gardróbra.

digitalis-egyensuly-trening-banner

Hozott anyagból dolgozunk!

A fenti szabályokhoz én hozzátennék még egyet, talán a legfontosabbat: nemcsak a 3 hónap alatt nem vásárolunk, de előtte sem! Azaz: nem úgy építjük fel a kapszula ruhatárat, hogy elrohanunk a boltba, és vásárolunk magunknak egyet. Ellenkezőleg! Szilárd meggyőződésem, hogy mindannyiunk ruhásszekrényében ott lapul az “őskapszula”. Hogy ezt miből gondolom? Abból, hogy az elmúlt héten, hónapban, évben minden egyes nap fel tudtunk öltözni valahogy. Igaz, hogy voltak jobb és rosszabb szettek, de funkcionálisan mégis mindig megoldottuk a napot. Emellett az is elég valószínű, hogy még a legkevésbé megbecsült ruhatárban is lapul néhány kedvenc darab, vagy legalábbis pár olyan cucc, amelyet a tulajdonosa jó szívvel visel. Az őskapszula pedig nem más, mint a maximálisan kihasznáható kedvenceink. A cél az, hogy kiássuk ezt az őskapszulát – a magot, amelyre a későbbiekben mint szilárd alapra építkezhetünk.

udv-a-kapszuladban-4

Azért sem javaslom egyébként a kapszulázás előtti komolyabb vásárlást, mert már egy szezon alatt is alakulni fog az öltözködéshez való hozzáállásod, illetve az elképzeléseid a saját stílusodról. Rá fogsz jönni, melyek azok a darabok, színek, minták, anyagok, fazonok, amelyek a te stílusodhoz, életmódodhoz passzolnak; mi az a minőség, amit elvársz; hol van a ruhatáradban fölösleg és hiány. Azaz: a kapszularuhatárasdi végére a felhalmozott tapasztalatoknak köszönhetően várható egy hatalmas selejtezés, illetve – pótolandó a hiányokat – némi vásárlás. Azt javaslom, várd ki, amíg letisztulnak az elképzeléseid. Természetesen ha épp tönkrement a rohangálós cipőd, ne várj egy évig – de a nem szükségszerű beruházásokat ne kapkodd el. Ha eddig megvoltál a ruháiddal, a következő 3 hónapban is megleszel. Inkább még pár hónapig viseld azt a nem a legjobb, de azért viselhető farmert, semmint beszerezz most valamit, ami a végső stílusodba nem fog illeszkedni.

Ugyanezen megfontolásból nem javaslom a komolyabb selejtezést sem a kapszula ruhatárazás kezdetén. Félő, hogy a nagy lelkesedésben többet selejtezel le a kelleténél, ezzel méretes lyukakat hagyva a gardróbodban, amelyeket persze gyorsan pótolni kell – s a “most azonnalnak” általában elhamarkodott vásárlás, kényszerű kompromisszum a vége.

Érdemes-e inspirálódni?

A Pinterest tele van szebbnél szebben összeállított és fotózott kapszulagardróbokkal. Hogy érdemes-e ezekből kiindulni? Mondhatnám, hogy igen, hiszen egy-két jól összerakott kapszulagardrób alapján jól el lehet kapni a fonalat, hogy mégis hogyan néz ki valójában a kapszula ruhatár. Én azonban mégis azt mondom: egyelőre hagyd a Pinterestet. A sok agyonstylingolt kép láttán hamar azt gondolhatod, a te leendő kapszulagardróbod – benne a saját hétköznapi ruháiddal –  meg sem közelíti ezeket a ruhatárakat, hiszen nem olyan színes / stílusos / drága / minimál stb. Vagy ami még rosszabb: könnyen elkezdhetsz vágyakozni a “tökéletes” ruhatár után, amit éppen most láttál a Pinteresten. A kapszulagardróbnak éppen az a lényege, hogy a saját ruháidból, a saját stílusodból indulsz ki, s ezzel a saját magad számára készíted el az ugyan nem tökéletes, de a lehető legjobban kihasználható ruhatárat – így aztán mások kapszulagardróbját nézegetni nem túl célravezető. Ha mindenképp inspirálódni szeretnél, próbálj meg minél hétköznapibb ruhatárakat találni, amelyek nem bátortalanítanak el.

Különösképpen óvakodj a “10 ruhadarab, amelynek minden nő ruhatárában ott kell lennie” cikkektől. Nincs, és nem is lehet 10, de még 3 olyan ruhadarab sem, amelynek kötelező jelleggel ott kell lennie mindenki ruhatárában. Míg neked a ceruzaszoknya és a fekete tűsarkú, addig nekem a kényelmes farmer és a hatalmas shopper. Nem ugyanazt az életet éljük! Nem leszel kevesebb attól, hogy nincs egy tökéletes ballonkabát a gardróbodban! A kapszulagardróbodnak kizárólag te igényeidet, ízlésedet, életstílusodat kell kiszolgálnia, nem pedig divatszerkesztők által megírt checklisteket.

A kapszula összeállítása: a 3K

Kapszula = Körülmények + Kedvencek + Kombinálhatóság. A kapszulagardrób kialakításakor az a cél, hogy a 3K megvalósuljon: a kedvenceink felhasználásával hozzunk létre egy jól kombinálható ruhatárat, amely megfelel a jelenlegi életkörülményeinknek, méghozzá úgy, hogy az eltervezett keretszámon belül maradjunk. A 3K egyformán fontos, éppen ezért a kapszula ruhatár kialakítása az egyensúlyozásról szól. Legtöbbünknek nincs egy komplett kapszulányi “kedvenc” ruhája, vagy ha van, korántsem biztos, hogy egymással jól kombinálhatók, vagy az aktuális szezonnak, életmódbeli elvárásoknak megfelelnek. Így a 3K-t apránként egymáshoz közelítve fogjuk összeállítani a kapszulánkat.

udv-a-kapszuladban-2

A Körülmények fogják meghatározni, hogy miképpen osztod fel a keretszámot; ehhez vedd figyelembe:

 • az életstílusodat – rendszeres napi tevékenységek, esetleges dress-code stb.
 • a preferált ruhatípusokat – melyek azok a tipikus szettek, amelyeket viselsz?
 • a jellemző időjárást – pl. tavasszal a változékony idő miatt többféle kabátra, cipőre is szükség lehet
 • a várható programokat – biztosan szükséged van öt partyfelsőre vizsgaidőszakban?

A Kedvencek közé tartoznak azok a ruhadarabjaid, amelyekre igaz, hogy:

 • megdobban tőlük a szíved, imádod viselni őket, passzolnak a stílusodhoz
 • szuperkényelmesek – anyagukban (jó érzés a bőrön), szabásukban (nem kell állandóan igazgatni, nem lóg ki semmi stb.), méretükben
 • kifogástalan állapotban vannak – hiszen óhatatlanul kevesebbet nyúlsz egy kibolyhosodott pulóverért
 • nem sajnálod viselni őket – ne feledd: 3 hónapig fokozott igénybevételnek lesz kitéve!

A Kombinálhatóságot az alábbi paraméterekkel biztosíthatod:

 • színek – kialakíthatsz egy saját színpalettát, vagy gondolkodhatsz semleges kulcsdarabokban (sötétkék nadrág, fekete kabát, szürke blézer stb.), amelyekhez már szabadabban választhatsz színes kiegészítőket
 • minták – a kevesebb több: nem kell kizárni őket, de hasznos, ha valamelyik ruhatípusra korlátozod a minták használatát; ha például minden nadrágod és szoknyád egyszínű, akkor gond nélkül választhatsz mintás felsőket
 • rétegek – jó ötlet olyan ruhadarabokat választani, amelyek külön-külön, de egymás alá-fölé rétegezve is működnek – ezzel megduplázod a kihasználhatóságukat
 • anyagok – könnyen karbantartható darabokat válassz; ha az inged állandóan a tisztítóban vagy a vasalnivalók között pihen, sokkal kevesebb hasznát veszed, mintha választanál helyette egy mosógépbe dobható darabot
 • stílusok – ha túl sok stílust próbálsz cipőkanállal betenni a kapszuládba, drasztikusan csökken a kapszulád kombinálhatósága
 • szettek – ha egy darab csak egyféleképpen viselhető, nincs helye a kapszulában, mint ahogy kizárólag szentimentális okokból sem érdemes beválasztani semmit (100 póló között lehet, hogy elfér az egyetemi csapatpólód, de 10 között is?).

udv-a-kapszuladban-3

Hogy a 3K kiegyensúlyozásához ki honnan kezd neki, egyéni beállítottság kérdése, nincs mindenkire érvényes módszer. Ha intuitívebb alkat vagy, kezdheted azzal, hogy kiválogatod a kedvenc ruháidat, és utána kezdesz azon gondolkodni, hogy ezekből fel tudsz-e majd öltözni az előtted álló hónapokban – van-e elegendő nadrágod, a felsőid passzolnak-e a szoknyákkal stb. Ha nagy ruhatárad van, tele jobbnál jobb darabokkal, alakíts ki egy színsémát – ezzel biztosítva a kombinálhatóságot -, majd a színsémán belül mozogva válogasd ki a kedvenceidet, figyelve arra, hogy minden ruhatípusból legyen elegendő. Én tervezgetős típus vagyok, ezért én általában először meghatározom, milyen ruhadarabokra van szükségem a következő évszakban, azaz a választott keretszámot felosztom a ruhatípusok között – majd lehetőség szerint a kedvenceimmel megpróbálom feltölteni a ruhatáramat.

Akárhonnan is kezded, egy biztos: sakkoznod kell majd a számokkal, színekkel, ruhatípusokkal – méghozzá a keretszám miatt! Előfordulhat, hogy túl sok a kedvenc, így ki kell majd zárnod néhányat – vagy ellenkezőleg, kénytelen leszel kompromisszumos ruhákat is beválogatni, különben nem áll meg a lábán a gardrób. Nem baj! Tökéletes kapszula nem létezik! Ám minden egyes jó választással, minden egyes kompromisszummal, sőt minden egyes hibával közelebb kerülsz ahhoz, hogy megtaláld a saját stílusod, a saját minimál gardróbod – ahol már nincsenek kompromisszumok, csak egymással tökéletesen kombinálható, az életstílodnak megfelelő kedvencek.

Példa: Az én tavaszi ruhatáram

Mivel sikerült kialakítanom egy egész évben használható minimalista ruhatárat, ma már nem készítek kapszulákat, mégis eljátszottam a gondolattal, hogyan nézne ki a mostani kapszulagardróbom.

Mindig kívülről befelé, alulról felfelé haladok a tervezgetéssel, ugyanis az időjárás határozza meg leginkább az öltözködésemet. A nadrág-szoknya témakör a legkönnyebb: mindhárom nadrágomat viselni fogom tavasszal (nadrágok: 3). A változékony időjárásnak köszönhetően széldzsekire, ballonkabátra, mellényre és blézerre is szükségem lehet (kabátok száma: 4). Hasonlóképpen szükségem lesz bokacsizmára (én március elsejével indítom az új kapszulát), sportcipőre, balerinára és szandálra (május végén már lehet kánikula!). De! Valószínűtlen, hogy egyszerre kelljen a bokacsizma és a szandál, így egy apró trükköt alkalmazok: a két cipőt egynek számolom, és amint az időjárás melegebbre fordul, szezon közepén váltom őket (cipők: 3).

Ahol lehet, Caroline-hoz hasonlóan hármas egységekben gondolkodom: 3 különböző opciót választok stílusban (egy csinosabbat + egy lazábbat + egy köztes verziót) vagy típusban (egy kardigánt + egy kötött pulcsit + egy kapucnis pulcsit). Így teszek most a felsőkkel. 9 rövidujjút és 6 hosszúujjút választok, s a kereteken belül igyekszem többféle stílusban választani. Mivel a felsőket leszámítva nagyjából minden más cuccom egyszínű, sőt semleges színű (sötétkék, szürke, fekete), tényleg a kedvencekre hagyatkozhatok, nem kell a színekkel, mintákkal foglalkoznom (felsők: 15). Mivel a rövid- és hosszúujjú felsőim jól rétegezhetők, így kevesebb pulcsira van most szükségem: a várható tevékenységeket figyelembe véve 2 sportos pulcsit és 2 kardigánt választok (pulcsik: 4).

Jöhetnek a kiegészítők. Fülbevalóból mindig ugyanazt a 3 darabot hordom, ami egyébként szintén rímel a csinos – laza – köztes sémára (fülbevalók: 3). Sálból eredetileg hármat szerettem volna választani, de hozzánézve a már kiválogatott ruhadarabokhoz, végül 2 darab az, ami jól kihasználható (sálak: 2). A táskáimat viszont nem vettem bele a mostani kapszulába, ugyanis a gyerekek miatt jelenleg abszolút funkcionális szemlélettel választom ki az aznapi táskámat: hányan jönnek velem, hogyan közlekednek (hordozó? babakocsi? gyalog? kismotor?), mennyi cuccot cipelünk stb. (egyébiránt 5 táskám van, szóval akár bele is vehetem mindet).

Összesen 34 darabot választottam. Mivel nem tűztem ki előre pontos számot, megelégszem ezzel. Elkezdhetném szűkíteni, de mivel ezen a ponton úgy érzem, tényleg jól működő ruhatárat hoztam létre, megállok. Nem +/- 3 darabon fog múlni a minimalizmus.

A sorozat harmadik részében a kapszula használatához adok tippeket, illetve megpróbálok választ adni a leggyakoribb kérdésekre, aggodalmakra a kapszula ruhatárakkal kapcsolatban.

Képek forrása: 1, 2, 3.

Fogalmad sincs, mivel megy el az időd?

Üdv a kapszuládban!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Ó, az Unfancy! Amikor az előző rész alá kommenteltem FB-on, akkor is főként ez a blog járt az eszemben. A mostani bejegyzés is nagyon jól sikerült, a Pinterestről szóló bekezdés különösen hasznos a magamfajta álmodozónak. 🙂

  • Igen, Caroline megkerülhetetlen a témában, habár ő azért elég vásárlásközelien ragadja meg a kérdéskört, így hozzám nem igazán áll közel. Viszont a mai napig szeretem nézni a szettjeit, mert szimpatikus a stílusa 🙂

Leave a Reply