Tudatosság a bőrápolásban

A téma kicsit eltér a blogon eddig megszokottaktól, de szerettem volna, ha a másik “szívem csücske” témám, a bőrápolás is helyet kapna, ha csak egy-két cikk erejéig is – különösen, hogy ezen a téren is igyekszem tudatosan, hatékonyan dönteni. A cikk eredetileg a Szépségreceptek blogon jelent meg, ennek egy átdolgozott, aktualizált verzóját olvashatjátok.

A bőrápolás iránti érdeklődésemet annak köszönhetem, hogy a családom minden egyes tagja babától felnőttig küzd valamilyen bőrproblémával. Ez nálunk sajnos genetikai örökség, így egy ideig némán tűrtem, hogy nem érzem jól magam a bőrömben, de idővel megelégeltem a dolgot, és autodidakta módon elkezdtem képezni magam a témában. Rengeteg külföldi és magyar szakmai cikket olvastam, hatóanyagoknak néztem utána – s ennek eredményeként sikerült komoly javulást elérnem mindannyiunknál.

Míg a gyerekeket természetesen csak a bőrproblémájuknak megfelelő krémekkel kezelem, én magam nőként kicsit többre vágyom. Tudom, hogy sokan egész életükben elvannak egy tégely sötétkék Niveával vagy shea vajjal, én azonban szívesen kihasználom a tudomány adta lehetőségeket. Mivel sem időm, sem kedvem órák hosszat krémezgetni magam, “minimalista maximalista” módra kialakítottam egy olyan – divatos kifejezéssel élve – szépségápolási rutint, amelyben a lehető legkevesebb termékkel tudom a legjobb eredményt elérni. Ehhez felállítottam néhány alapelvet, amelyekhez minden körülmények között ragaszkodom, ezeket mint iránytűt használva vásárolom a kozmetikumaimat.

Összetevőket elemzek.

Azaz: kizárólag az összetevők alapos áttekintése után vásárolok meg egy terméket, sosem hirtelen felindulásból vagy reklám hatására. Az összetevőelemzés két okból fontos: segít egyrészt a megfelelő hatékonyságú termékek kiválasztásában, másrészt az irritáló, “többet árt, mint használ” termékek kiszűrésében. Az összetevőelemzésről bővebben itt olvashatsz.

Van egy IGEN listám.

Van egy “must-have” listám, ami azokat a hatóanyagokat tartalmazza, amelyeket szeretnék mindennap viszontlátni a rutinomban. Előnyben részesítem a multifunkcionális hatóanyagokat, vagyis az olyan összetevőket, amelyek egyszerre több problémában is segítségemre vannak (pl. C vitamin). Ahhoz, hogy te is elkészíthesd a saját listádat, először ki kell gondolnod, milyen problémákat szeretnél orvosolni, majd meg kell találnod azokat a hatóanyagokat, amelyek a tudomány jelenlegi állása szerint a legjobbak az adott problémára. A kiválasztott hatóanyagoknak olvass alaposan utána (kiknek ajánlott/nem ajánlott, hogyan kell/érdemes használni, mire kell figyelni a használatakor, a vásárlásakor stb.). Az alapos tájékozódás elengedhetetlen! A legkorszerűbb, leghatékonyabb, leginkább hozzáférhető összetevőkről és felhasználási területeikről itt és itt olvashatsz.

tudatos-szepsegapolas-2

Van egy NEM listám.

Ami még az IGEN listánál is fontosabb, az a tiltólista, vagyis azok az összetevők, amelyeket semmiképp sem szeretnél látni a krémeidben. Mondj nemet mindenre, ami irritálhat, allergizálhat, száríthat, vagy egyszerűen csak parasztvakítás (arany! kaviár!).

Az én NEM listámon az alábbi főbb pontok szerepelnek:

  • alkohol
  • parfüm
  • habzóanyag (SLS és társaik)

Ez egy viszonylag rövid lista, amit tapasztalat alapján bővíthetsz, de ezeket a szempontokat mindenképp ajánlom betartani. Ha érzékeny a bőröd, esetleg rozaceád van, vagy kisbabát vársz/szoptatsz, akkor ennél lényegesen több dologra kell odafigyelned.

A bőrömnek megfelelően választok.

Pontosan ismerem a bőrömet, és tisztában vagyok azzal, hogy mit bír meg, és mit nem, illetve hogy milyen problémákra kell odafigyelnem. Figyelek a bőrtípusom szerinti vásárlásra, ám azt, hogy egy termék valóban nekem való-e, nem címke alapján döntöm el. Az összetevők mellett a Krémmánia is segítségemre van, ahol a hozzám hasonló bőrtípusú nők véleményei alapján többet megtudok a kinézett termékről.

Van egy rutinom, amelyhez ragaszkodom.

Van egy jól kigondolt rutinom, amelyet a saját igényeimnek megfelelően építettem fel. Tudom, hogy az alap “tisztítás-tonizálás-hidratálás” triónál többre vágyom, de nem vagyok kellőképpen elhivatott a 10 lépéses koreai rutinhoz. Nagyon fontos, hogy reálisan bemérd, mennyi az annyi. A bőrápolás kicsit olyan, mint a sport: inkább kevesebbet, de következetesen, rendszeresen, semmint kampányszerűen letámadni a bőrt.

Csak olyan terméktípusokat választok, amelyek szerepelnek a rutinomban. Hiába hallok egy szuper arctejről például, meg sem fordul a fejemben, hogy megvásároljam, mert nincs helye nálam. Vagy: a mostanában agyonhype-olt fátyolmaszkokra is nemet mondok, egyszerűen sosem szánom rá az időt, tudom, hogy végül szavatosságából kifutva a kukában végezné.

digitalis-egyensuly-trening-banner

Bevált termékeket használok.

Amint ráleltem a számomra legjobb termékre, onnantól kezdve ragaszkodom hozzá. Sokszor csábító lenne egy-egy  új terméket kipróbálni kísérletezésképpen, de nagyon nehéz megtalálni a bőrünknek megfelelő legjobb terméket, s ha megvan a tökéletes, iszonyú kicsi az esélye annak, hogy valami übereli. A sok-sok kudarcba fulladt kísérlet pedig mind-mind kidobott pénz (jobb esetben; rosszabb esetben ezen felül még mondjuk irritált bőr, kiütések stb.). Nem mondom, hogy ne nézelődj az újdonságok között, de százszor is gondold meg, mielőtt egy igazán bevált termékedet lecseréled.

tudatos-szepsegapolas-3

Nem halmozom a termékeket.

Minden termékből egyet tartok itthon. Egy fajtát és egy darabot. Ennek a felállásnak is megvannak a maga előnyei:

  • nem kell minden reggel/este döntési szituáció elé állítani magam
  • biztosan elhasználom a terméket a szavatossági idő lejárta előtt
  • könnyebben ki tudom figyelni az egyes termékek hatásait
  • a fürdőszobaszekrényem átlátható
  • utazáskor nem kell sokat gondolkodnom, mindenem elfér egy neszeszerben

A termékekből sosem tárazok be. Még a bevált termékek esetében is előfordulhat, hogy besokall a bőr, vagy egyszerűen a krém egy idő után már nem hozza az elvárt hatást. Ilyenkor bármilyen akciós volt is a nagy bespájzoláskor a termék, végül kidobott pénz lesz belőle. Nem beszélve arról, hogy a kozmetikumoknak van egy úgynevezett “shelf life”-juk, azaz kibontás nélkül is csak bizonyos ideig állnak el.

Nem ár alapján választok.

Nem veszek meg semmit csak azért, mert olcsó. Nem veszek meg semmit csak azért, mert drága. A termékek tulajdonságai alapján döntök. Sajnos egy igazán hatékony szépségápolási rutinra anyagilag is áldozni kell. De ha épp nincs rá keretem, akkor inkább nem veszek semmit. A bőrápolásban az “olcsó húsnak híg a leve” nemcsak egy frázis: könnyen pórul lehet járni egy rossz összetételű krémmel. Ajánlom neked is, hogy inkább spórolj össze egy jobb termékre, semmint középszerű (vagy kimondottan káros) termékeket válassz. De! Ennek a fordítottja is igaz. Attól, hogy valami drága, még nem lesz jó! Hány meg hány alap hidratálót adnak el nap mint nap több(tíz)ezer forintért, tégelyes csomagolásban, de jól hangzó márkanévvel! De az alkohollal és illatanyaggal telepumpált “luxusszérumokért” sem kell messzire mennünk… Nem mondom, hogy az árnak nincs köze a minőséghez, de sajnos nem egyértelmű a kapcsolat. Ár tekintetében nálam az az irányelv vált be, hogy hatóanyagban dús termékekre ráköltöm a szükséges pénzt, a többin igyekszem spórolni.

Figyelek a csomagolásra.

Bár nagyon örülök, ha valamelyik kiválasztott termék szép csomagolást kap, ez mégsem szempont sosem. Szempont viszont az, hogy a krém:

  • ne legyen tégelyben (a tégelyes kiszerelésben lévő krémekben fény és levegő hatására oxidálódnak a hatóanyagok, így elvesztik hatékonyságukat, emellett nem is higiénikus a használatuk)
  • ne legyen átlátszó flakonban (szintén a fény oxidáló hatása miatt).

Tájékozódom.

Naprakészen tartom a tudásomat, ebben a Krémmánia, a Szépségreceptek és az Ecsetelő blog van a legnagyobb segítségemre. Számomra ezek az oldalak nélkülözhetetlenek: rengeteg megbízható és tudományos alapokon nyugvó információt találok, így nem kell már magamnak kutatgatnom. Ajánlom neked is, hogy találd meg a forrásaidat. Manapság a szépségápolásban is egymásnak homlokegyenest ellentmondó trendek, információk vannak jelen. Bele lehet őrülni abba, hogy egyik nap a bio van istenítve, másik nap pedig a high-tech(nek tűnő marketingduma) a sztár. Keresd meg azokat a szakértőket, akikben megbízol, akiket hitelesnek találsz, és támaszkodj rájuk. Rengeteg időt, energiát, pénzt és bosszúságot spórolhatsz meg.

A cikkben szándékosan nem szerepelnek konkrét termékek.

Képek forrása: 1, 2, 3.

Fogalmad sincs, mivel megy el az időd?

Tudatosság a bőrápolásban” bejegyzéshez egy hozzászólás

Leave a Reply