Minimalizmus kontra profizmus a konyhában

A mi konyhánk egy érdekes hibrid: egyszerre minimalista és maximalista, amatőr és professzionális. Először is vagyok én, a megrögzött minimalista, aki azonban mindennap főz, másodszor pedig van a férjem, aki – hobbiból ugyan, de – profi szakács. Megszállottan főz, keresi, kutatja az újdonságokat, állandóan kísérletezget. A konyhánk így kicsit a házasságunk megtestesülése is: mindenki beleadta a saját szenvedélyét, összeráztuk ezeket, és a végén kipotyogott egy olyan konyha, ami egyszerre tud megfelelni egy minimalista családanya és egy profi séf igényeinek, és mégis elfér a nem túl tágas konyhaszekrényeinkben.

A poszt az 5 elem konyha blogon jelent meg először.

Persze ahhoz, hogy eljussunk a mostani, minden célra alkalmas konyhánkig, szükség volt néhány alapelvre, amelyek mentén haladhattunk.

 • Nagy hangsúlyt helyeztünk a minőségre. Ha valahol, a konyha felszerelésekor mindenképp érdemes a “minőség a mennyiség felett” elvet szem előtt tartani. És nemcsak azért, mert sokkal könnyebb jó minőségű eszközökkel főzni, netán mert nagyobb élvezet velük a munka – sokszor a saját fizikai biztonságunk vagy ételeink minősége is megköveteli a jobb anyagból készült, igényesen megvalósított edényeket és eszközöket. Vagyis: inkább legyen egy jó késed, mint öt középszerű; inkább legyen egy szuper, mindenre alkalmas lábasod, amelyben öröm a sütés-főzés, semmint öt, amelyekkel csak a bosszúság van.
 • Kerültük a speciális, egyetlen célt szolgáló eszközöket. Elképesztően sok ilyen-olyan eszközt, kis- és nagygépet, főzőalkalmatosságot lehet kapni, ezek zömére nincs szükség. Persze nem azt mondom, hogy ne használjuk ki a 21. század adta lehetőségeket. De ha évente egyszer jut eszedbe fagyit készíteni, akkor teljesen fölösleges a fagyigép. Ahol lehetett, a multifunkcionalitásra törekedtünk: olyan eszközöket vásároltunk, amelyek több célra is alkalmasak, illetve a meglévő eszközeinket is többféleképpen használtuk fel.
 • Kis lépésekben haladtunk. A legnagyobb segítséget a konyhánk felszerelésekor az jelentette, hogy teljesen a nulláról indultunk. Azaz: nem volt semmink. Így megtanultunk egyszerűen főzni, majd apránként, az anyagi lehetőségeinkhez mérten, megfontoltan kezdtük a konyhánkat bővíteni. Azzal, hogy nem kapkodtunk, rengeteg pénzt, bosszúságot, fölösleges tárolóhelyet spóroltunk meg.

A sok elmélet után lássuk, mit is tartalmaz a mi konyhánk. Figyelem! Az alábbi lista egy családra vonatkozik, ahol mindennap főzés folyik. Ha egyedülálló vagy, vagy teán kívül sosem főzöl semmit, értelemszerűen nincs ennyi mindenre szükséged. Ha most kezded el felszerelni a saját konyhádat, ne érezd az alábbiakat kötelező bevásárlólistának. Ez csak egy ajánlás, a te listád végül lehet, hogy teljesen másképp fog kinézni! A listában szándékosan nem szerepel néhány olyan speciális eszköz, amelyeket a férjem használ a varázslásaihoz – ezeket mi a hobbi kategóriába soroljuk, mintha horgászbotról lenne szó 🙂

Kések

A legminimalistább konyha megáll kések tekintetében az egyetlen darab séfkésnél. Persze kényelmesebb, ha ennél azért több kés áll a rendelkezésünkre, de a mindenhol reklámozott előre összeállított késkészleteket mindenképp érdemes elkerülni – amellett, hogy nem fogják teljesen fedni az igényeinket, általában a minőségük sem az igazi. Érdemes átgondolni, milyen feladatokra szeretnénk használni a késeket, és annak megfelelően válogatni ki a saját, testreszabott, kifogástalan minőségű készletünket.

Mi az alábbi késeket használjuk:

 • 2 db séfkés (egy kisebb és egy nagyobb)
 • 2 db kiskés (egy hámozó és egy szeletelő)
 • 1 db kenyérvágó kés

A kések tárolására is érdemes előre gondolni: az a legpraktikusabb, ha szabadon elérhetőek, nem kell fiókokat nyitogatni ahhoz, hogy elővehessük őket. A mágneses késtartók vagy a késtartó dobozok tökéletesek erre a célra.

minimalista_konyha_felszereles_2

Lábasok, serpenyők, tepsik

Ha csak a legszükségesebbeket venném, akkor elegendő lenne egy lábas és egy serpenyő, de hasonlóan a késekhez, a mindennapos családi méretű főzéshez nem árt azért még pár dolog. A kulcsszavak: rozsdamentes acél, öntöttvas és teflon.

Amivel mi gazdálkodunk:

 • lábasok és fazekak: 2 kicsi, 2 közepes és 2 nagy (mindegyik fedővel, és lehetőleg hőálló fogóval, hogy sütőben is lehessen használni)
 • serpenyők: magas falú teflonserpenyő, wok, palacsintasütő
 • sütéshez: nagy sütőlap, kis tepsi sütőráccsal, tortaforma, piteforma, őzgerinc, muffinsütő
 • egyéb sütőbe való eszközök: jénai, ramekin tálkák.

digitalis-egyensuly-trening-banner

Eszközök

Ez a kategória rejti magában a legnagyobb kacatfelhalmozás lehetőségét, érdemes résen lenni. Ne vegyünk semmit csak azért, mert valaki másnak hasznos, vagy a reklámja meggyőző. De ha valaminek ténylegesen érezzük hiányát, csupán minimalista okokból nem érdemes lemondani róla – ezek az eszközök gyakran filléres beruházások, és rengeteget könnyíthetnek a mindennapokon (pl. a zöldséghámozóért én Nobel-díjat adnék, annak ellenére, hogy késsel is tudok krumplit pucolni, de az egyfunkciós almaszeletelővel is rengeteg értékes percet spóroltam, amikor almafüggő volt épp a fiam).

Amivel mi dolgozunk:

 • fakanalak és faspatulák
 • műanyag eszközök: merőkanál, tálalókanak (teli és lyukacsos), lapát, fogó vagy csipesz (húsok forgatásához, de a miénk például olyan, amellyel salátát is lehet szedni) – készletben is vásárolható, teljesen jó minőségben
 • zöldséghámozó
 • almaszeletelő (igen, tudom…)
 • habverő
 • olló
 • sodrófa
 • gyúródeszka
 • vágódeszkák (külön a húsnak, külön a zöldségnek; fa vagy műanyag – utóbbit gyakrabban kell cserélni)
 • edényalátét
 • keverőtálak: egy nagy műanyag és több különböző méretű rozsdamentes acél
 • nagyméretű szűrő
 • fém zöldségcsepegtető
 • négyoldalú reszelő (itt mi tripláztunk: a klasszikus reszelőn kívül a dobozreszelő is nagyon bevált, illetve van egy icipici reszelőnk is, amelyet fokhagymához, szerecsendióhoz használunk)
 • konyhai időzítő
 • kis méretű digitális konyhamérleg

minimalista_konyha_felszereles_3

Konyhagépek

Konyhagépek terén is irdatlan a választék, itt azonban különösen érdemes a multifunkcionalitásra törekedni: egyszerre nagyobb beruházás, az igaz, de egyrészt olcsóbb, mintha külön-külön vásárolnánk meg a dolgokat, másrészt sokkal helytakarékosabb – így aztán folyamatosan használjuk is, nem hátráltató tényező az, hogy jaj, elő kellene venni. Mi megálltunk a multifunkcionális robotgépnél és a szintén multifunkcionális melegszendvicssütőnél (gofrit, tojást, pirítóst is sütünk vele). Ezenkívül – szégyen, nem szégyen – még a mikrót használjuk rendszeresen, és persze a kávéfőzőt. Másra nincs szükségünk. Bár nem egészen a konyhagép kategória, de nyáron szintén multifunkcionális képességekkel rendelkezik a kerti grill – ha lehetőség van rá, mindenképp ajánlom.

Terítékek

Végül bár nem közvetlenül a főzés témaköre, mégis szólnék a terítékekről is. Az egyszerűség és a minőség itt is célravezető. Mi vettünk egy, a szükségesnél sokkal több személyre elegendő egyszerű, de kiváló minőségű fehér étkészletet. Ez tökéletesen megfelel a hétköznapokra, de némi stylinggal (alátét, szalvéta, tálalás stb.) bármilyen ünnepi alkalommal is megállja a helyét. A fehérrel nem lehet mellélőni, ráadásul minden étel ezen mutat a legjobban. Az evőeszközökre ugyanez igaz: legyen kifogástalan minőségű (rozsdamentes acél vagy ezüst), hiszen naponta többször használjuk őket. Ráadásul egy komolyabb evőeszközkészletet egyszer kell megvenni, egy életen át kitart.

Poharakból különösen fontosnak tartottuk, hogy pótolhatóak legyenek – ezek hajlamosak sajnos törni. Hogy kinek milyen pohárra van szüksége, egyéni ízlés és szokás kérdése, de a vizespohár – borospohár – felespohár trió a magyar háztartások többségében meg szokott jelenni.

Képek forrása: 1, 2, 3.

Fogalmad sincs, mivel megy el az időd?

Minimalizmus kontra profizmus a konyhában” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Az én konyhafelszerelésem ehhez képest hiányos, főleg, mert nem szoktam sütit sütni.
  Vágódeszka, fakanál- és spatula, kés, na ezekből rengeteg van, de kétszer ennyi is elférne, főleg a kiskésből 🙂
  Így álltunk mi is a dologhoz, hogy kb. semmink sem volt, akkor anyós megsajnált és adott egy edénykészletet, az a típus, amit a lábamra ejtek és eltörik a lábam. Örök darabok, ezek után már tényleg csak pótlás kellett, több serpenyő, kislábasok, ugye, kinek mi az egyéni igénye. Nekem pl. külön van húshoz és tojáshoz/nemhúshoz 🙂 serpenyőm, külön tejforraló és húslevesfőző edényem. Leveses és főzelékes kis fazék. (Ez most már nem minimalista?)
  Nálunk a túracuccok a plusz felszerelés, ami duplikálja a készletet, szerencsére nem sok.
  A zöldséghámozó nélkülözhetetlen, meg a fokhagymanyomó, ezek nálam fogyóeszközök voltak, aztán vettem drágát, évek óta bírják, kell a minőségi cucc. Eléggé utálok főzni, szóval kell a lelkemnek, hogy jó konyhai felszerelésem legyen, kedvet csináljon és egyszerűsítse a munkát.

  • Szerintem az a minimalista ebben a kérdésben, akinek az van a konyhaszekrényében, amit tényleg használ. Az az igazság, hogy család mellett a vegytiszta minimalizmus nem létezhet szerintem. Mert ha szigorúan veszem, például tortaforma nélkül is tökéletesen el lehet éldegélni, nem létszükséglet. Viszont a gyerekek szeretik a tortát, vannak családi ünnepek stb. – ezekre azért az ember mégiscsak süt egy tortát… Egyszóval ha az (és csak az) van a konyhádban, amit tényleg használsz, akkor teljesen jól csinálod. Ha nem, akkor is 🙂

   • Nem akarok azzal senkit büntetni, hogy egye a tortámat, rendelni szoktunk, évi két tortát. Azt négyfelé osztjuk ünnep után a rokonságban, hogy elfogyjon. Ránkszáradna, így meg kap mindenki 2 szeletet. Sütit is párhavonta veszünk cukrászdában, néha egyet a gyereknek, ha megkívánja, azt is felezzük. Tudom, máshol van 3-4 torta egy szülinapon, hát azok nem mi vagyunk 🙂

   • Oké, ez egy példa volt 🙂 Mondom, mindenkinek saját igénye szerint. Nekünk például fokhagymanyomónk nincs, nem is lesz, de ettől még nem gondolom, hogy akinek van, az valamit rosszul csinál, vagy kevésbé lenne ettől minimalista. Ez is csak alátámasztja azt a feltevésemet, hogy a konyha talán a legkevésbé minimalizálható és legkevésbé uniformizálható terület a lakásban.

 2. ÚÚÚÚgy örülök, hogy megtaláltam a blogodat (a 160gramm.hu-n keresztül)! Ez két napja történt és azóta elolvastam az összes bejegyzést. Sajnos én felhalmozó-gyűjtögető-kidobnisajnáló vagyok, de legalább van hova fejlődni 🙂 A bejegyzéseidtől mindig nagyon lelkes leszek és pár dolgot már próbálok is alkalmazni a mindennapjaimban. Annyit kérdeznék, hogy milyen ez az univerzális robotgéped? És mit tud? Régóta szeretnék egyet,de olyat, ami botmixel, dagaszt, kever, aprít..stb.Előre is köszi a választ és abba ne hagyd a blogolást! 🙂

  • Kedves Virág! Köszönöm a dicsérő szavakat, örülök, hogy tetszik a blog! Az egyszerűségre, kevesebbre való törekvés egy út, úgyhogy ne bánd, hogy te a felhalmozó típus vagy, minden egyes fölösleges apróság, amitől meg tudsz válni vagy a boltban nemet tudsz mondani, már haladás! Multifunkcionális konyhagépet ma már szinte minden nagyobb márkánál találsz, pénztárcádnak megfelelően, persze arra biztatlak, a lehetőségeidhez mérten a legjobb minőséget válaszd ki. Nekünk a Philips vált be egyébként.

  • Szia! Lehet mindenféle nagy márkákban gondolkodni, de teljesen jó a Fiskars is – mindenhol lehet kapni, jó minőségű, nem túl drága.

 3. A facebookról jutottam ide. És örül neki. Köszönöm, hogy ezektől az írásoktól ne érzem magam konzumidióta, a fogyasztói társadalom rabjának 😉 mégis sokat tanulok belőle.

Leave a Reply