Döntési fáradtság – Kevesebb döntéssel az egyszerűbb életért

Manapság az élet minden területén bőséges a választék, ami sok szempontból jó, de mint mindennek, ennek is megvan az ára – többek között a döntési fáradtság, azaz a “decision fatigue”. Mi ez a jelenség, és hogyan tudjuk felvenni vele a harcot? Az alábbiakban kiderül.

Életünk minden egyes ébren töltött percében döntéseket hozunk. Döntünk arról, hogy milyen autót vásároljon a család, de ugyanúgy döntünk arról is, hogy mikor induljunk el a következő találkozónkra. Döntünk arról, hogy ma eszünk-e desszertet az ebédhez vagy sem, elmegyünk-e futni vagy sem. A sok döntés eredménye a nap végi mentális fáradtság, azaz a döntési fáradtság. Ez jelentkezhet fásultságként, meggondolatlanságként (esti impulzusvásárlások!), de az akaraterő és az önuralom gyengüléseként is, mivel kutatások szerint a döntéshozás a napi véges(!) “akaraterő adagunkat” fogyasztja. Szintén tudományos tény, hogy a döntési fáradtság kihatással van magára a döntéshozatalra is. Bírók tevékenységét vizsgálva a kutatók megfigyelték, hogy a nap előrehaladtával egyre kedvezőtlenebb döntéseket hoztak a bírók.

A mindennapi élet teendőivel és korunk választási lehetőségeivel kapcsolatos döntéseinket nem tudjuk elkerülni, de meg tudjuk spórolni a lényegtelen döntéseket, cserébe több energiánk marad jól dönteni a fontos kérdésekben, vagy egyszerűen csak arra, hogy élvezzük az életet. Íme néhány trükk!

Egyszerűsítsük az életünket!

A legnépszerűbb trükk a döntési fáradtság csökkentésére, és olyannyira bevált, hogy nem kisebb emberek folyamodnak hozzá, mint Barack Obama, Steve Jobs vagy Mark Zuckerberg. Hogy mi ezekben az emberekben a közös? Egyenruhában járnak! Obama sötétkék és szürke öltönyei, a néhai Steve Jobs fekete garbója, Zuckerberg szürke pólója és kapucnis pulcsija (amiből nemrégiben még a H&M is viccet csinált) közismert. Mindhárman bevallottan azért választották az öltözködés ezen formáját, hogy ezzel is megspóroljanak egy döntést, s több energiájuk maradjon a fontosabb dolgokra.

dontesi_faradtsag_decision_fatigue_2

Természetesen nem kell ultraminimalistának lennünk, de egy jó kapszula ruhatár kialakításával már könnyíthetünk a reggeleinken, hiszen ezeknek a gardróboknak az a fő ismérve, hogy minden darabja passzol hozzánk és egymáshoz, így nem kell sokat gondolkodnunk öltözködéskor. De a döntési lehetőségek szűkítésével más téren is egyszerűsíthetünk. A bevásárlást megkönnyíti, ha megvannak már a jól bevált termékek, nem kell azon gondolkodnunk, hogy melyik mosószert válasszuk. Szülők számára hasznos megoldás lehet, ha előre kigondolnak három könnyen elkészíthető, egészséges, finom reggelit, és ebből a háromból választhatnak a gyerekek – lényegesen lerövidül a reggeli huzavona, nincs válogatás, vacillálás.

A kevesebb opció – kevesebb mentális fáradtság közötti kapcsolatot a cégek is felismerték már, gondoljunk csak az Apple-re és a meglehetősen szűk termékskálára. Másik közismert példa az amerikai Trader Joe’s üzlethálózat, ami az Amerikában szokásos 50.000 darabos termékskála helyett 4.000 terméket kínál, ám ezek mind alaposan megválogatott, minőségi termékek. Mindkét cég elégedett és hűséges vásárlókörrel rendelkezik – működik a modell.

Egyszerűsítsük a döntéseinket!

Sokszor az okozza a gondot, hogy “túlgondolkodunk” egy-egy kérdést. Természetesen a nagy döntéseink előtt körbe kell járni a témát több aspektusból. Érdemes azonban a döntés nagyságával arányba állítani a döntésre fordított időt. Egy új vízforraló vásárlása előtt is el lehet tölteni napokat termékinformációk átböngészésével, felhasználói vélemények olvasgatásával – a végtelenségig lehet tájékozódni, csak egy adott pont után már nem érdemes. Szabjunk magunknak időkorlátot és/vagy limitáljuk a források számát! Emellett fogadjuk el, hogy mint mindennek az életben, a döntésünknek is megvan a maga rizikója, bizonytalansága. Benne van a pakliban, hogy rosszul döntöttünk, de ezt két-háromszor annyi gondolkodással sem tudnánk megelőzni. S ugye itt is érvényes a Pareto-elv: 20% energiabefektetéssel meg fogjuk találni a 80%-ban jó megoldást. Tökéletes meg úgysem létezik

A fontos döntéseket reggel hozzuk meg!

Reggel még nem fárasztott le bennünket a sok nagy és még több apró-cseprő döntés, tiszta a fejünk, nem ül még rajtunk a döntési fáradtság, amelynek egyenes következménye a fásultság vagy az impulzivitás. Azaz megfontoltan tudunk dönteni, valós tények alapján, nem azért választunk, mert már nagyon túl akarunk lenni az egészen.

dontesi_faradtsag_decision_fatigue_3

Alakítsunk ki szokásokat!

Az elköteleződés nagy segítséget jelenthet a mindennapokban. Amennyiben kategorikusan kijelentem, hogy többet nem eszem édességet, akkor nem kell döntenem arról, elfogadom-e a kínált süteményt. Ugyanígy: ha eldöntöm, hogy minden egyes nap jógázok, akkor reggel nem kell mérlegelnem az aktuális kedvem, kialvatlanságom, napi feladataim figyelembe vételével, hogy nekilátok-e. Ezt a döntést már meghoztam korábban, egy döntéssel lezártam további döntések sorozatát.

A “mindent vagy semmit” elv mellett a szokások kialakítása is segítségünkre lehet. Ha például minden házimunkának megvan a maga ideje (pl. vacsora után elmosogatok, hétfőnként ágyneműt cserélek), akkor nem kell döntenünk arról, belevágunk-e vagy sem. Már eldöntöttük korábban, itt az ideje, megcsináljuk.

Ha már szokások. A szokások kialakításához akaraterőre van szükség – és a napi adag akaraterőnket fogyasztja minden egyes döntésünk. Ha sikerül csökkentenünk a döntéseink számát, több akaraterőnk marad – így az új szokásainkat is nagyobb eséllyel tudjuk megszilárdítani.

Tervezzünk előre!

Napirendet, heti menüt, bármit, ami napközben, hétközben döntési szituációt jelenthet. Amit lehet, tervezzünk be a naptárba, kössük időponthoz – és ragaszkodjunk hozzá! Természetesen a tervek sorsa, hogy időnként megdőlnek, nem kell rugalmatlannak lennünk. Az a fontos, hogy tudjunk mérlegelni: megéri-e számunkra az újabb döntési sorozat, vagy sem? Magunk miatt borítjuk fel a terveinket, vagy esetleg csak megfelelési kényszerből?

Figyeljünk oda az életmódunkra!

Evés, ivás, mozgás, alvás – a nagy négyes. Ha jóllakottak vagyunk, nem zúg a fejünk a dehidratáltságtól és a kialvatlanságtól, és egyébként is fittek vagyunk a rendszeres sporttól, lényegesen könnyebben vesszük az élet akadályait, így a ránk zúduló döntési helyzeteket is. Ha előre tudjuk, hogy döntésektől nehéz nap elébe nézünk, szánjunk magunkra időt és figyelmet, és fizikailag is felkészülten nézzünk szembe a döntések sorozatával!

Ha meghoztuk a döntést, ragaszkodjunk hozzá!

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor egy nehezen meghozott döntésünkben valaki megpróbál megingatni. Sőt, mi magunk kezdünk ismét kételkedni! Bízzunk magunkban, bízzunk abban, hogy felelősségteljes döntést hoztunk a rendelkezésre álló információk alapján – vagy ha mégsem, akkor bízzunk abban a képességünkben, hogy megoldjuk a helyzetet akkor is, ha rossznak bizonyul a döntés! Ugyanakkor igyekezzünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a döntésünk végül jó döntésnek bizonyuljon. Például ha hosszas gondolkodás után eldöntöttük, hogy a szabadidőnkben főzőiskolába fogunk járni, akkor álljunk lelkesen a dologhoz, járjunk el az alkalmakra stb. Tegyünk meg mindent azért, hogy a legjobbat hozzuk ki az adott szituációból!

+1 Ne feledjük: sosem késő változtatni!

Bármilyen gondosan is mérlegeltünk, minden döntés esetében eljöhet egy olyan pont, amikor a döntésünkről kiderül: nem működik. Ismerjük fel ezt a pontot, és merjünk változtatni! Sose okoljuk magunkat, hiszen a döntést annak idején legjobb tudásunk szerint hoztuk meg, mindent megtettünk, hogy működjön – azaz rajtunk kívül álló okok miatt hiúsult meg. Engedjük el a régi döntést, s adjunk teret az új lehetőségeknek!

Könyvajánló

Roy F. Baumeister – John Tierney: Akaraterő – A legnagyobb belső erő újrafelfedezése
Barry Schwartz: The Paradox of Choice – Why More Is Less
Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás
Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha

Képek forrása: 1, 2, 3.

Fogalmad sincs, mivel megy el az időd?

Fejlesztenéd a hatékonyságod?

Döntési fáradtság – Kevesebb döntéssel az egyszerűbb életért” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Tindigó blogja alapján találtalak meg, az a cikk is tetszett és ez is. Teljesen igazad van, időt, pénzt, energiát spórolunk meg azzal, ha ragaszkodunk a bevált dolgokhoz, minimálisra szorítjuk a döntési helyzeteket. Nekem is megvannak a bevált kozmetikumaim, a bevált helyeim ahol vásárolok és elég öreg vagyok ahhoz, hogy kialakult stílusom legyen, tudom, mi áll jól, amit megveszek, hordani is fogom. Szerintem kell idő is, mire kitapasztal mindent az ember, kísérletezések során, ez az élet része.

    • Abszolút egyetértek, bizony idő kell ehhez. Csomó félrenyúlás, botladozás… De én nem bánom ezeket (na jó, a rosszul elköltött pénzt persze igen, de) ez is egy önismereti folyamat, amin keresztül kell menni. Örülök, hogy tetszik a blog 🙂

  2. Személyes tapasztalat döntéshozás témában:
    Nemrég szállást kerestem nyaralásra, a booking meg a szallas.hu gyorsan és hatékonyan szívta le a döntési energiámat, és még közbe másokkal is kellett egyeztetnem, hogy jó lesz-e…Végül egy szállást visszamondtam a vélemények átbogarászása utána, a végsőt pedig lényegében véletlenül találtam és azonnal le is foglaltam, hogy túl legyek rajta (szerencsére utólag is jó döntésnek tűnik). Ezekhez az oldalakhoz nagyon felkészülten kell nekiindulni, mert mindent bevetnek, hogy a drágább szállást/terméket vedd meg. Sajnos volt már, hogy bedőltem, de hát tanulóleckének jó volt, legközelebb pedig még céltudatosabban szeretnék nekiindulni 🙂

    Én mostanában találtalak meg és nagyon tetszenek a cikkeid, el vagyok akadva pár dologgal és sokat segít a rendszerezés, célfelállítás. Köszönöm a sok inspirációt! 🙂

    • Örülök, hogy hasznosnak találod a blogot! Teljesen egyetértek: az általad említett oldalak elég borzasztóak tudnak lenni. Nálam csak a hipermarketek tudják überelni, de azokat tudatosan elkerülöm 🙂

Leave a Reply